Крим посів 201-ше місце з 210 у звіті Freedom House про політичні права і громадянські свободи

Дата: 12 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Тимчасово окупований Росією Крим посідає 201-ше місце з 210 в глобальному звіті про політичні права та громадянські свободи, опублікованому міжнародною правозахисною організацією Freedom House.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на звіт Freedom House.

“Крим позначений як невільний і отримав украй низький бал – 7. Саме стільки балів або менше отримали лише кілька країн і територій, такі як Північна Корея, Сирія, окуповані РФ окремі території Донецької та Луганської областей, Саудівська Аравія, Екваторіальна Гвінея, Туркменістан, Еритрея, Тибет і Сомалі”, – йдеться в документі.

Згідно зі звітом Freedom House, “окупаційний уряд у Криму суворо обмежує політичні та громадянські права, блокує на території півострова доступ до незалежних ЗМІ, застосовує російське антитерористичне законодавство в політичному переслідуванні громадян, які не згодні з діями окупаційної влади”. Також правозахисники наголошують, що багато українців були депортовані або змушені покинути Крим.

У документі зазначається, що в Криму серйозно обмежено свободу ЗМІ. Журналісти в Криму ризикують наразитися на переслідування, арешт і тюремне ув’язнення за виконання своєї роботи. Суворо обмежено свободу зібрань. Публічні заходи не можуть проводитися без дозволу влади. Повідомляється, що коментарі в соціальних мережах відстежуються “владою”.

“ФСБ заохочує жителів повідомляти про осіб, які висловлюють протест проти окупації, а атмосфера страху і залякування серйозно перешкоджає приватному обговоренню політичних питань. ФСБ часто порушує кримінальні справи проти тих, хто критикує окупацію й утиск кримських татар”, – констатує Freedom House.

Нагадаємо, що в тогорічному звіті Крим було також визначено як “невільну” територію з рейтингом 7/100.

Довідка. Статус свободи країни або території у світі залежить від її сукупної оцінки політичних прав за шкалою від 0 до 40 і сукупної оцінки громадянських свобод за шкалою від 0 до 60. Загальні бали за політичні права та громадянські свободи мають рівну вагу в цьому розрахунку, що зумовлює наступні можливі діапазони. Детальніше про методологію аналізу можна довідатися тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter