Кримський суд відмовився відпустити Чийгоза

Дата: 25 Травня 2015
A+ A- Підписатися

У Криму Верховний суд сьогодні відмовив у задоволенні апеляційної скарги адвоката заарештованого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Скаргу подавав адвокат заарештованого Олександр Лісовий на рішення Київського районного суду Сімферополя про продовження запобіжного заходу Чийгозу у вигляді утримання під вартою.

Як пише портал “Крим. Реалії“, про це повідомив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял

За його інформацією, сам Ахтем Чийгоз не був присутнім на засіданні за власним бажанням. На суді були адвокат, прокурор, чоловік, сестра і колеги Чийгоза по Меджлісу.

Суд тривав недовго, рішення було цілком очікуваним, незважаючи на всі доводи адвоката, які, на наш погляд, дуже обґрунтовані щодо того, що немає ніяких підстав утримувати Чийгоза під вартою. Захист наполягає на тому, що звинувачення стосовно нього не обґрунтовані, оскільки події відбувалися не на території Росії, а на території України, і Ахтем Чийгоз є громадянином України. Незважаючи на те, що судом не розглядалися які-небудь підстави для його затримання і багато інших аргументів, які наводив адвокат, суд вирішив залишити апеляційну скаргу без задоволення“, – розповів Джелял.

Він також зазначив, що для ухвалення рішення судді знадобилося кілька хвилин, після чого суддя повернувся з заготовленим текстом рішення і оголосив його, при цьому секретар суду навіть не виходила разом з ним.

Джелял зазначив, що тепер вони будуть залучати до даної справи правозахисні організації і “виходити на інший судовий рівень“.

Нагадаємо, Ахтема Чийгоза затримали 29 січня і звинуватили в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року. Тоді біля будівлі кримського парламенту проросійські сили організували мітинг з тим, щоб Верховна Рада Криму звернулася до Володимира Путіна з приводу необхідності приєднання Криму до Росії. У відповідь кримські татари зібрали ще більше людей та відтіснили проросійських активістів від будівлі кримського парламенту. В результаті сутичок загинуло двоє людей. Слідчий комітет РФ порушив за цим фактом кримінальну справу. За словами лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, дії окупаційної влади у даному випадку були абсурдними, адже мітинг відбувався до того, як Крим був оголошений частиною Російської Федерації.

Київський районний суд Сімферополя обрав Чийгозу запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року, згодом арешт було судом продовжено до 19 травня, пізніше – до 29 липня включно.

Прокуратура АРК при Генпрокуратурі України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі заступника голови Меджлісу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter