Кримські татари звернулись до ООН після нападу спортивних молодиків

Дата: 19 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Комітет із захисту прав кримськотатарського народу просить ООН, Туреччину та Україну звернути увагу на порушення прав корінного народу в анексованому Росією Криму.

Комітет ухвалив ці звернення на конференції, яка пройшла у Сімферополі в суботу попри спроби активістів її зірвати, повідомляє “ВВС Україна“.

Делегати конференції ухвалили звернення до Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна із закликом “не допустити знищення” народу.

У заяві йдеться, зокрема, про випадки викрадення кримських татар та порушення їхніх прав: “У результаті чергового захоплення Криму, корінне населення – кримські татари перетворилися на об’єкт терору і фізичного насильства“.

Крім того Пан Гі Муна попросили захистити кримських татар від служби у російській армії.

Делегати виступили за проведення Міжнародної конференції з безпеки в Криму під егідою ОБСЄ у квітні. Ініціювати її правозахисники попросили українську владу.

Окрім того від МЗС України вони вимагають “вивчити можливість надання кримськотатарському народу міжнародного статусу третьої сторони в російсько-українських відносинах з набуттям права самостійного звернення органів національного самоврядування Курултаю і Меджлісу в міжнародні судові інстанції“.

В ухваленому зверненні до президента Туреччини Реджепа Ердогана також говориться про становище кримських татар і зауважується, що інформація з російського боку про нібито дотримання прав цього народу є неправдивою.

Нагадаємо, загальнокримську конференцію Комітету із захисту прав кримськотатарського народу намагалися зірвати близько 50 молодиків: двічі вдиралися до конференц-зали, почали штовханину та словесну перепалку, ображаючи координаторів Комітету та звинувачуючи їх у брехні, провокували на бійку координаторів, однак ті підняли руки вгору, показуючи, що не піддаються на провокацію.

Координатор Комітету, член Меджлісу Ескендер Барієв заявив, що серед молодих людей у спортивних костюмах були не лише кримські татари.

Двох з молодиків затримали, однак переважно російські силовики лише спостерігали та фіксували порушення. 

Раніше, 10 грудня, коли Комітету не дозволили провести вуличні просвітницькі акції до Міжнародного дня захисту прав людини, координатори зібрали прес-конференцію, щоб прокоментувати ситуацію. На подію прийшло близько 20 хлопців міцної статури та почали словесну перепалку, облили координаторів Комітету зеленкою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter