Кримчан без російського паспорта не беруть на роботу

Дата: 17 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Громадяни України, які живуть у Криму і не отримали російських паспортів, піддаються переслідуванням з боку ФСБ і дискримінації при пошуку роботи та отриманні медичної допомоги.

Як зазначено в березневому моніторинговому огляді Кримської польової місії з прав людини, збільшилася кількість скарг від жителів Криму, які відмовилися отримувати російське громадянство (подали заяву про збереження громадянства України) або свідомо не отримують російський паспорт, незважаючи на автоматичне визнання їх громадянами Росії.

Багато громадян України, які відмовилися від російського громадянства, стверджують, що такі люди потрапляють у списки так званих “неблагонадійних”. Їх часто викликають на профілактичні бесіди до ФСБ, бо вони нібито можуть бути “схильні до екстремізму”.

Крім того, громадяни України, які живуть у Криму і не мають російського паспорта, відчувають на собі дискримінацію при реалізації соціально-економічних прав.

Громадяни України, які подали заяву про збереження громадянства, мали можливість отримати вид на проживання за законами РФ. Однак стали вважатися іноземцями, тому для працевлаштування необхідно отримувати патент або дозвіл на роботу, що є тривалою і складною бюрократичною процедурою. Особи, які таку заяву не подавали, але за своїми переконаннями не отримують російського паспорта, знаходяться ще в більш складному становищі. Вони не можуть отримати дозволи на роботу як іноземці, оскільки місцевою владою розглядаються як громадяни РФ, але паспорта громадянина РФ не мають, а значить, продовжити працювати або влаштуватися на роботу практично не мають можливості“, – отмечают правозахисники.

Крім того, роботодавці і самі воліють брати на роботу тільки тих, хто має російське громадянство.

Також на керівників підприємств чиниться тиск з метою недопущення роботи українських громадян без російського паспорта. Наприклад, на готель “Брістоль” в Ялті міграційна служба без попередження наклала штраф в розмірі 4,8 мільйони рублів за 12 українських співробітників, яких керівник готелю не зареєстрував у Федеральній міграційній службі як іноземців.

Підприємці-роботодавці змушені звільняти людей, оскільки побоюються штрафів з боку ФМС за відсутність реєстрації іноземних співробітників. Штрафи неспівмірні з доходами бізнесу – від 400 до 800 тисяч рублів за одного нелегального працівника.

Також на півострові спостерігається дискримінація при отриманні медичних послуг: громадянам України часто відмовляють в амбулаторному або стаціонарному лікуванні за відсутності російського паспорта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter