Кримчан знову визнали резидентами

Дата: 01 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Суд задовольнив апеляцію правозахисників і скасував норму, за якою кримчани вважалися нерезидентами.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook юрист Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць. За його словами, Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляцію правозахисників. Пункт 1 Постанови НБУ № 699, яким НБУ визнав кримчан нерезидентами, з сьогоднішнього дня не діє.

Проте це не повна перемога: суд відмовився визнавати факт дискримінації та скасовувати інші положення цього рішення НБУ. 

“Правда, проблем залишилося багато, бо окрім пункту 1 в постанові була низка положень, які стосувались юридичних осіб – вони залишилися чинними. Суд також відмовився визнавати факт дискримінації“, – повідомляє Сергій Заєць. 

Коментуючи Центру інформації з прав людини рішення суду, Сергій Заєць зазначив, що можлива ще й касація. Але чим більше часу мине, тим складніше буде НБУ виграти.

Напевно, НБУ буде ухвалювати якесь нове рішення з приводу кримчан. Але я не знаю… Поки не бачив повного рішення суду, я можу точно сказати одне: кримчани знову стали резидентами України. І вимоги банку принести якісь додаткові довідки, щоб провести звичайні банківські операції, тепер є незаконними. Десь то 6 вересня ми матимемо повний текст рішення суду – і зможемо краще розуміти аргументацію суду“, – зазначив юрист.

Боротися проти НБУ як резиденти легше і приємніше, кажуть правозахисники. І готові йти до Європейського Суду з прав людини, щоб отримати повну перемогу.

 

Крымчане снова стали резидентами. Сегодня Киевский апелляционный административный суд признал недействительным пункт 1…

Posted by Региональный центр прав человека on 1 вересня 2015 р.

Нагадаємо, Нацбанк України 3 листопада 2014 року ухвалив постанову № 699, якою прирівняв громадян України з кримською реєстрацією до нерезидентів. Після цього комерційні банки на материку почали блокувати рахунки кримчан, відмовляти їм у наданні кредитів, отриманні переказів та у здійсненні інших фінансових операцій.

Було подано більше десяти позовів кримчан з вимогою скасувати рішення НБУ. Одну з таких скарг, яка складена за підтримки адвокатів Регіонального центру прав людини, розглядав Київський апеляційний адміністративний суд.

21 серпня пленум Верховного суду України визнав, що постанова Нацбанку про визнання кримчан нерезидентами суперечить чинному законодавству. Правозахисники висловили сподівання, що після такої постанови Верховного суду Апеляційний суд прийме рішення на користь кримчан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter