Крим – це Україна: у Зеленського відповіли на питання щодо окупованого півострова

Дата: 15 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Команда кандидата на посаду президента України Володимира Зеленського відповіла на п’ять запитань щодо Криму, які йому напередодні поставив депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Джемілев. 

Про це повідомили на офіційному сайті команди.

Джемілев звернувся до Зеленського в ефірі каналу “Прямий”. 

“Шановний Володимире Олександровичу, за час передвиборної кампанії ми не почули від вас і деяких інших кандидатів у президенти низку гострих для кримськотатарського народу та інших жителів Криму питань. Тому я хотів би вам поставити кілька запитань. Їх всього у мене п’ять. Прошу дати на них лаконічні відповіді”, – сказав Джемілев. 

Лідер кримськотатарського народу спитав у кандидата: 

1. Чи вважаєте ви, як стверджує російська сторона, що Крим став частиною Росії в результаті вільного, демократичного волевиявлення жителів Криму? Чи ви все ж вважаєте його окупованою територією, яку беззастережно слід повернути до складу України?

2. Ви казали, що ви докладете всіх зусиль для налагодження добросусідських відносин з Росією для встановлення миру. Оскільки не ми нападали на Росію, не ми окупували частину її території, не ми нав’язували Росії, яким шляхом їй іти, то хотів би знати, які поступки ви маєте на увазі для того, щоб встановити так званий мир з Росією? Чи містять ці поступки, наприклад, визнання законності анексії Криму, визнання так званих республік Донецька і Луганська, нехай навіть у складі України?

3. Чи погодитеся ви на зустріч із Путіним, якщо він запропонує провести цю зустріч на території Криму?

4. Деякі кандидати в президенти під час першого туру виборчої кампанії казали, що для встановлення добрих відносин з Росією вони знімуть блокаду з Криму. Якщо ви станете президентом, теж підете на такі кроки?

5. Яка ваша позиція щодо зміни статусу Автономної Республіки Крим на Кримську автономію – тобто переформатування на територіально-національну автономію, яка була ліквідована радянським режимом після геноциду кримськотатарського народу?

У свою чергу команда Зеленського наголосила, що Крим – це окупована територія України. 

“Як відомо та визнано у всьому цивілізованому світі, ця окупація відбувалася в абсолютно протизаконний та насильницький спосіб. Так званий “референдум” не може вважатися актом, який свідчить про вільне волевиявлення мешканців АРК, адже він відбувався під дулами російських автоматів та без участі значної кількості громадян кримськотатарського, українського, навіть російського та іншого етнічного походження. Крим був, залишається та буде частиною України, яка має повернутися до її складу з компенсацією з боку Росії за завдані окупацією збитки, з урахуванням відшкодування постраждалим та родинам загиблих від російських репресій”, – сказали представники кандидата та підкреслили, що питання щодо Криму не можуть бути предметом переговорів та домовленостей.

Військове вирішення конфлікту з Росією в команді Зеленського назвали “неприйнятним, як з точки зору національних інтересів України, так і з точки зору наших західних союзників”.

“Це означає, що говорити з владою РФ нашим офіційним представникам доведеться. Але це має відбуватися за участю західних партнерів України, і за жодних обставин – не на окупованих територіях нашої держави. Ми маємо підтримувати контакти з нашими громадянами, які зараз страждають під окупаційною владою. Але ці контакти мають носити виключно культурно-інформаційний та гуманітарний характер. З урахуванням того, що зараз робить РФ на Донбасі та в Криму, питання про зняття економічної блокади тимчасово окупованих територій розглядатися не може”, – наголосили вони. 

Щодо переформатування Автономної Республіки Крим на територіально-національну автономію після деокупації, то в команді Зеленського відповіли так: 

“Ми не розділяємо та не будемо розділяти та розглядати окремо питання Донбасу, Криму чи Азовського моря. Але історія та жертви кримськотатарського народу під час сталінських, а зараз і путінських репресій та їхній внесок у становлення та розвиток незалежної України є беззаперечними підставами запропонувати для кримських татар окрему перспективу національного розвитку та роль після звільнення Криму. Ми вважаємо, що ця роль та перспектива не має спиратися на порожні політичні обіцянки. Ми переконані, що кримськотатарський народ має отримати конкретний план підтримки й гарантії з боку держави та її західних партнерів. Ми впевнені, що кримські татари матимуть чітку перспективу вільного життя разом з незалежною Україною”. 

Нагадаємо, що в лютому правозахисники оприлюднили список незручних запитань, пов’язаних із захистом прав і свобод українців, до кандидатів у президенти країни. Проте лідери першого туру виборів – Петро Порошенко та Володимир Зеленський – досі не відповіли на них, а тому українці не знають, чи планують вони внести зміни до Конституції, чи підтримують цивільні партнерства та чи виступають за ратифікацію Римського статуту. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter