Країни-учасники Кримської платформи вимагають від Росії забрати свої війська з України

Дата: 27 Лютого 2022
A+ A- Підписатися
 
Учасники Міжнародної Кримської платформи знову підтвердили відданість суверенітету, політичній незалежності, єдності та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. 
 
Про це йдеться у заяві 26 лютого, у день коли Україна відзначає День спротиву тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
 
Установчий саміт Кримської платформи, 23 серпня 2021 р.

У документі держави-учасники Кримської платформи знову наголосили свою рішучу налаштованість здійснювати тиск на Росію, щоб домогтися припинення тимчасової окупації Крим та міста Севастополя без затримки задля відновлення контролю України над її територією.

“Ми найрішучіше засуджуємо неспровоковане вторгнення збройних сил Російської Федерації в Україну. Ми також засуджуємо причетність Білорусі до цієї агресії проти України та закликаємо їх дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань. Військовий напад Росії на Україну – незалежну і суверенну державу – є грубим порушенням міжнародного права та основних принципів, на яких будується міжнародний порядок, заснований на правилах”, – мовиться у повідомленні.
 
Країни-учасники вимагають від президента Путіна негайно припинити військові дії Росії та беззастережно вивести всі сили та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.
 
“Росія несе повну відповідальність за цей акт агресії та всі руйнування та людські втрати, які він спричинить. Вона буде притягнута до відповідальності за свої дії. Такому застосуванню сили та примусу немає місця в 21 столітті”, – наголошується у спільній заяві.
 
Крім того, Кримська платформа закликала також закликаємо Росію повернутися до діалогу з метою політичного та дипломатичного врегулювання.
 
Серед іншого, Росію закликали забезпечити усім людям, які належать до етнічних та релігійних спільнот, на півострові, включно з етнічними українцями та кримськими татарами, можливість користуватись усіма своїми правами і підтримувати та розвивати свою культуру, освіту, ідентичність та традиції культурної спадщини, яким наразі істотно загрожує тимчасова окупація.
 
Вони закликали скасувати заборону на роботу Меджлісу, органу самоврядування кримських татар та відмовитися, зокрема, від переслідування їхніх лідерів, від свавільних затримань. 
 
Росії нагадали, що вона про необхідність дотримуватись своїх зобов’язань як держави-окупанта згідно з міжнародним гуманітарним правом, звільнити українських політв’язнів, незаконно утримуваних у тимчасово окупованому Криму та на території Росії та забезпечити повний і безперешкодний доступ до Криму для конвенційних регіональних та міжнародних моніторингових механізмів.
 
“Ми засуджуємо всі спроби Російської Федерації примусово інтегрувати незаконно анексований півострів до Росії, включаючи автоматичне надання російського громадянства, незаконні виборчі кампанії та голосування, перепис населення, насильницьку зміну демографічної структури населення Криму та придушення національної ідентичності”, – йдеться у заяві.
 
Заяву підтримали, зокрема, ЄС, Австралія, Австрія, Албанія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, Північна Македонія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швеція.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter