Краснолиманський інтернат не інструктували щодо евакуації

Дата: 12 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Для захисту прав дитини та забезпечення розвитку особистості дитини потрібно змінити умови у Краснолиманській спеціальній школі-інтернаті Донецької обласної ради.

Такий висновок зробила моніторингова група Національного превентивного механізму у складі представників Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини, а також громадських організацій “Март” і “Центр інформації про права людини” після відвідання інтернату.

Школа-інтернат розрахована на 119 дітей. Це діти з особливими потребами в навчанні, з затримкою психічного розвитку, мовленнєвими порушеннями. Зараз у закладі навчається і мешкає 92 дитини, частина лишається і на вихідні. Серед дітей є троє переселенців з окупованих Горлівки, Донецька та Єнакієвого.

У закладі потужна матеріальна база, гарні умови для навчання, але є певні проблеми. Найбільша з них – відсутність особистого простору та мінімальних умов для приватності. Спальні кімнати – великі приміщення, розраховані на 10 місць. Діти практично не тримають особисті речі у тумбочках, їх іграшки зачинені у підсобних приміщеннях, і гратися ними вихованці можуть лише у будні.

Під час візиту групи усі діти дивились телевізор замість розвиваючих занять і тематичних гуртків. До особистісного розвитку дитини у закладі потрібен індивідуальний підхід, зазначають члени моніторингової групи.

Житловий корпус має підвальне приміщення, але належне сховище не обладнано. Це викликає стурбованість, зважаючи на те, що заклад розташований у зоні АТО. Моніторингова група отримала доступ лише до коридору підвалу та кількох кімнат і дійшла висновку, що у разі потреби вихованці та персонал закладу не зможуть перебувати там довгий час. До приміщення, що, як стверджує директор, підготоване для укриття, у неділю не знайшлося ключа, хоча у вихідні постійно залишаються біля 10-ти дітей з черговою вихователькою. Також, зі слів директора, заклад не інструктували щодо дій у разі евакуації.

Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини 9 лютого спрямовано лист Прем’єр-міністрові України щодо необхідності організації системи евакуації інтернату.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter