Кожна восьма смерть у Європі стається через екологічні фактори

Дата: 08 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Забруднення повітря й аномальна спека, посилені зміною клімату, є причиною близько 13% усіх смертей у Європі.

Такі дані Європейського агентства з питань довкілля (EEA) цитує Reuters.

Згідно з даними дослідження агентства, у 27 країнах ЄС і Великій Британії 630 тис. смертей можна пов’язати з факторами довкілля. Експерти кажуть, що дані, якими вони оперують, стосуються 2012 року, однак наголошують, що цей рік був останнім, у якому вели відповідні підрахунки. Тільки забруднення повітря щорічно призводить до понад 400 тис. передчасних смертей.

Тривале перебування під впливом небезпечних речовин у повітрі може також спричинити діабет, захворювання легень і рак. 

“Цих смертей можна уникнути, їх також можна значно скоротити завдяки зусиллям щодо поліпшення якості довкілля”, – наголошують екологи. 

Попередні дані експертів також свідчать про те, що забруднення повітря може впливати й на більші показники смертності пацієнтів з коронавірусом. Під час пандемії в ЄС знизився рівень шкідливих викидів, однак екологи прогнозують, що це падіння є тимчасовим, а тому більшість країн ЄС не зможуть досягти поставлених цілей зі скорочення викидів в атмосферу наступного десятиліття. 

Нагадаємо, що 93% українців вважають охорону довкілля важливим питанням, а 87% переконані, що можуть особисто відігравати роль у його захисті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter