Корпорацію Procter&Gamble внесли до списку міжнародних спонсорів війни

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло корпорацію Procter&Gamble до переліку міжнародних спонсорів війни.

Про це інформує” Економічна правда” з посиланням на Раду економічної безпеки (РЕБ).

Підставою для внесення компанії в цей список стало те, що корпорація продовжує працювати в Росії, сплачує податки до бюджету та навіть сприяє мобілізаційним заходам. Докази цього НАЗК надала Рада економічної безпеки.

У березні 2022 року компанія заявила про скорочення асортименту на російському ринку до товарів для здоров’я та гігієни. У серпні з’явилась інформація, що P&G більше не вкладає кошти в розвиток бізнесу в Росії.

Однак на території країни-агресора продовжують працювати комбінат побутової хімії, що є найбільшим у світі виробником мийних засобів для P&G та завод з виготовлення лез та станків для гоління Gillette.

У раді дійшли висновку, що корпорація продовжує заробляти на ринку РФ та робити внесок у держбюджет країни-агресора. Лише за 2021 рік компанія сплатила близько 5,2 млн доларів у вигляді податкових надходжень та інших виплат. Також компанія дає робочі місця для близько 2,5 тисячі росіян.

Після своєї заяви про зменшення присутності в Росії у березні минулого року P&G підняла ціни на власні товари у РФ на 40%. Таким чином компанія майже знівелювала втрату доходу від скорочення портфеля брендів. 

У РЕБ зазначають, що згідно з даними звіту компанії за 2022 рік, внаслідок такого підвищення цін на продукцію зросли органічні продажі компанії в Росії.

Також компанія сприяє мобілізації, адже згідно з законодавством РФ, корпорації, які працюють в Росії, змушені брати участь у мобілізаційних заходах, сприяти призову співробітників до армії та фінансувати їхнє військове спорядження.

Procter&Gamble належать такі дочірні підприємства та бренди:

  • Gillette;
  • Fairy;
  • Tide;
  • Ariel;
  • Lenor;
  • Mr. Proper;
  • Pampers;
  • Always;
  • Head & Shoulders;
  • Pantene;
  • Old Spice;
  • Hugo Boss;
  • Max Factor та інші.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, вартість повоєнного відновлення втрат, понесених Україною через російську агресію, перевищила 600 млрд євро.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та очільника МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і планує повне знищення України.

У січні 2023 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає жодних ознак того, що в Росії відмовилися від основної мети вторгнення – взяти Україну під повний контроль. За його словами, Росія, навпаки, готується до нового наступу, мобілізуючи понад 200 тисяч солдатів, а потенційно навіть більше. Крім того, росіяни активно купують нову зброю, більше боєприпасів та нарощують власне виробництво.

З 24 лютого 2022-го до 15 січня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 18 358 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 7 031 загиблий і 11 327 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Рятувальні роботи у зруйнованому збройними силами РФ житловому будинку у Краматорську Донецької області, 2 лютого 2023 рік

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter