Компаніям та ГО відтермінували розкриття кінцевих бенефіціарів

Дата: 12 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт №5807 та відтермінувала на 9 місяців строк подання інформації про кінцевих бенефіціарів для українських компаній та громадських організацій. Документ вже підписав президент Володимир Зеленський. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Офіс президента

Подавати відомості про кінцевих бенефіціарних власників громадські організації зобов’язує ухвалений 2019 року закон “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Лише у липні поточного року набрав чинності наказ Міністерства фінансів, яким пояснили, як повинна виглядати схема структури власності, а тому у мільйона українських компаній та ГО фактично було лише 3 місяці, аби подати документи. 

Зробити це можна було тільки особисто, а тому станом на 6 жовтня відомості подали лише 171 333 юрособи. Протермінування б коштувало порушникам від 17 до 51 тисячі гривень штрафу. 

Повідомляти про кінцевого бенефіціара не потрібно низці організацій, зокрема політичним партіям, профспілкам, творчим спілкам, організаціям роботодавців, адвокатським об’єднанням, торгово-промисловим палатам, ОСББ, релігійним організаціям, державним органам та органам місцевого самоврядування, державним та комунальним підприємствам, установам та організаціям. 

Громадські організації називають відповідну вимогу невиправданим втручанням у свободу об’єднання та взагалі пропонують внести їх у перелік юросіб, які не зобов’язані цього робити.

“ОГС працюють задля суспільних, а не приватних інтересів, їхня вигода спрямована громадськості”, – пояснюють вони. 

На початку жовтня понад 200 з них підписали заяву з вимогою ухвалити з відповідними правками в другому читанні та в цілому законопроєкт №5807. Під час голосування 8 жовтня ці правки не врахували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter