Компанія, яка привезла до Криму “зелених чоловічків”, чотири роки порушувала санкції ЄС – розслідування

Дата: 03 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Компанії групи “Анрусстранс”, які перевозили російських військових без розпізнавальних знаків під час анексії Криму і досі працюють на Керченській переправі, майже чотири роки порушували санкції Євросоюзу.

Про це йдеться в спеціальному розслідуванні журналістів “Настоящего времени” й антикорупційного проєкту “Муніципальний сканер”.

Групу “Анрусстранс”, за інформацією журналістів, контролює колишній заступник міністра шляхів сполучення Росії Олександр Анненков та його сім’я. У 2015 році в російському реєстрі з’явилася компанія “ТІС-Крим”, яка перевозила так званих “зелених чоловічків” до Криму. Її заснувала київська фірма “Техінвестсервіс”, яка через декілька кіпрських компаній належить Анненкову. У 2017 році серед засновників з’явилася кіпрська компанія Avimalink Enterprises LTD, яку теж контролює Анненков.

Відомо, що у 2014 році ЄС заборонив європейським компаніям інвестувати в транспортну сферу окупованого півострова. Проте Анненков лише в грудні 2018 року повністю вивів іноземні компанії із засновників і переписав “ТІС-Крим” на себе.

Те саме він зробив із “Севастопольським морським банком” і декількома компаніями, які зберігали і продавали нафтогазові продукти. Проте через кіпрські компанії Анненкову досі належать пороми, які ходять Керченською протокою.

Журналісти-розслідувачі звернулися за коментарем до Анненкова, але запит залишився без відповіді. Однак після того, як редакція звернулася до самої компанії, інформація про “ТІС-Крим” зникла з офіційного сайту групи. Влада Кіпру та ЄС також проігнорували запити журналістів. 

Журналісти наголосили, що за півтора року розслідування виявили понад сотню європейських, американських, російських, українських компаній, які досі порушують міжнародні санкції щодо Криму. Так, заборони ігнорує один з найбільших виробників кримських вин і коньяків “Алеф Віналь”, відомий винами “Золота Амфора” та Villa Krim, а також коньяками Klinkov і “Жан-Жак”. 

Журналісти виявили, що компанія, як і раніше, використовує кримські заводи для виробництва своєї продукції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter