Комітет з прав людини не побачив переконливих доводів обвинувачення у справі Коцаби

Дата: 11 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Парламентський комітет з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин вважає, що відсутність переконливих доводів обвинувачення у справі івано-франківського журналіста Руслана Коцаби викликає у суспільстві недовіру до дій правоохоронців.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

“На думку Комітету, ситуація із Русланом Коцабою завдає суттєвої шкоди іміджу України та є абсолютно неприйнятною у правовій та демократичній державі, якою себе на конституційному рівні проголосила Україна. Більше того дана судова справа може створити прецедент, який матиме вкрай негативні наслідки, коли будь-якого журналіста, громадського діяча або пересічного громадянина може бути звинувачено у “державній зраді” за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади”, – зачитав заяву на засіданні комітету його голова Григорій Немиря.

У комітеті заявили, що у діях правоохоронців вбачається спроба обмеження свободи висловлення поглядів.

“Саме реальне, а не декларативне, забезпечення свободи слова, вільного вираження своїх поглядів і переконань та дотримання сучасних міжнародних стандартів у забезпеченні прав і свобод людини повинні стати одними із найважливіших завдань нашої держави, особливо з огляду на проголошений євроінтеграційний курс”, – йдеться у заяві комітету.

Нагадаємо, Руслану Коцабі інкримінують державну зраду та перешкоджання діяльності Збройних Сил України. 17 січня чоловік оприлюднив в Інтернеті 13-хвилинне відеозвернення до президента Петра Порошенка, у якому він висловився проти мобілізації в Україні.

Раніше Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала арешт журналіста неприйнятним і закликала звільнити його.

Обвинувачення попросило суд дати журналістові 13 років ув’язнення з конфіскацією майна. Вирок Івано-Франківський міський суд оголосить 12 травня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter