Комітет ООН закликав Росію допустити моніторингову місію до Криму

Дата: 14 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Комітет ООН проти тортур закликав Росію забезпечити доступ до Криму Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні

Про це на своїй сторінці повідомила координаторка “Медійної ініціативи за права людини” Марія Томак

Комітет оприлюднив свої висновки після нещодавнього звітування Росії в Женеві. Він рекомендує РФ негайно вжити заходів для припинення практики застосування тортур у Криму з метою тиску, покарання чи отримання показів, негайно проводити ефективне розслідування щодо таких випадків, забезпечити покарання для тих, хто практики застосує, а також надавати компенсацію жертвам. 

“КПТ згадує і про примусове поміщення до психіатричних інституцій. Висловлює занепокоєння тим, що правоохоронні органи використовують цю практику як форму переслідування та покарання, та згадує в цьому контексті примусову госпіталізацію Ільмі Умерова, а також інших кримських татар, підозрюваних у тероризмі”, – написала Томак.

У висновках комітет посилається на звіт українських правозахисних організацій, у якому було зазначено про 106 випадків застосування тортур з моменту окупації, жоден із яких не був розслідуваний, а також – плачевні умови тримання під вартою та неадекватний доступ до медичної допомоги в місцях тримання під вартою, що в тому числі призводить до смертей.

“Наголошує і на бракові доступу до місць тримання під вартою для незалежних спостерігачів, а також на повній відмові в доступі до Криму Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні”, – написала вона.

Водночас вона зауважила, що в оприлюдненому документі жодного разу не згадують про окуповані частини Донбасу.

“Окремі райони Донбасу, які Україна на законодавчому рівні визнає окупованими Російською Федерацією, у звіті не згадані жодним словом! Я вважаю, що це повний фейл і української дипломатії, і українського громадянського суспільства. Бо жодних матеріалів щодо тортур, які у випадку Донбасу, як відомо, набули масового виміру (лік іде на тисячі!) від України подано не було. Просто мовчати про те, хто катує людей на неконтрольованій Україною території Донбасу, – значно зручніше навіть, ніж версія про “гражданскую войну”, і ми самі дозволяємо в даному випадку міжнародній спільноті зберігати мовчання щодо незручних тем та не дратувати ведмедя”, – підкреслює координаторка “Медійної ініціативи за права людини”.

При цьому у звіті є згадки про конфлікт у Придністров’ї.

“У звіті є розділ про Придністров’я, яке назване Придністровським регіоном Молдови. Про те, що Росія причетна якимось чином до цієї ситуації прямо не згадується, але сам факт того, що цей розділ вміщено саме у звіті щодо Росії, говорить сам за себе”, – зауважила вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter