Парламентський комітет підтримав законопроєкт про безоплатну правову допомогу мешканцям окупованих територій

Дата: 20 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Комітет з прав людини рекомендував Комітету з правової політики підтримати законопроєкт № 2015. Документ гарантує безоплатну правову допомогу для мешканців тимчасово окупованих територій.

Про це повідомляє кореспондентка Центру прав людини ZMINA.

Законопроєкт вносить зміни до статті 14 Закону “Про безоплатну правову допомогу”. Зміни зараховують до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова і держсекретар Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Людмила Дараган попросили членів комітету підтримати документ із врахуванням деяких поправок.

Представниця благодійного фонду “Право на захист” Дарина Толкач вказала на помилковий підхід до надання безоплатної правової допомоги за територіальним принципом.

“Не всі внутрішньо переміщені особи потребують оплачуваної правової допомоги з боку держави. Тому потрібно категоризувати за потребами людей, а не за територіальною належністю”, – зазначила вона.

Комітет з прав людини підтримав законопроєкт і запропонував Комітету з правової політики врахувати таке зауваження: “Право на безоплатну допомогу має поширюватися на всіх осіб, які постраждали внаслідок зазначених у проєкті обставин, не обмежуючись категорією громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, як зазначено в проєкті“.

Комітет також підтримав законопроєкт, що дозволить політв’язням користуватися послугами безкоштовних адвокатів-іноземців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter