Профільний комітет радить ВР відхилити всі законопроєкти щодо криміналізації злочинів ненависті проти ЛГБТ

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді відхилити законопроєкт №3316 і альтернативні  №3316-2 та 3316-3 щодо криміналізації злочинів на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності через необхідність доопрацювання та заклики Всеукраїнської ради церков.    

Про це повідомляє Інститут релігійної свободи

Фото із сайту ІРС

За рішення проголосували 13 членів комітету з 20 присутніх на засіданні 17 червня 2020 року. Так, голова комітету Денис Монастирський зазначив, що до органу “надійшли сотні звернень від абсолютно всіх конфесій”, які стурбовані пропонованими змінами до Кримінального кодексу України.

Активно проти законодавчої ініціативи виступила Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. Монастирський також нагадав, що раніше 58 народних депутатів України із різних парламентських фракцій спрямували до комітету колективне депутатське звернення з “критикою законопроєкту та проханням узяти до уваги аргументи церков і релігійних організацій”.  

Під час обговорення голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Олександр Бакумов, автор проєкту №3316-3, запропонував відхилити всі зазначені законопроєкти, зважаючи на “тендітність теми” та “необхідність доопрацювати документи задля забезпечення правової визначеності пропонованих змін”.

Висловився й заступник голови комітету Григорій Мамка, який наголосив на неприпустимості одночасно вказувати мотив ненависті і в ознаках, що кваліфікують злочин, окремих статей Кримінального кодексу України, і додатково як обтяжувальну обставину. 

Водночас Андрій Кравчук, експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” та співавтор проєкту закону №3316-2 зазначає, що в репліках представників комітету практично не йшлося про правові підстави ухвалення того чи іншого рішення:

“Усі аргументи щодо відхилення законопроєктів натомість зводилися до того, що проти них заперечують українські церкви та релігійні діячі. Утім, народні депутати мали б дотримуватися Конституції та захищати всіх українців, незалежно від того, які погляди вони сповідують, яку віру. Звісно, ЛГБТ-спільнота є меншиною, якщо держава та законодавці не захищають меншини, вони не захищають народ у цілому”.  

Експерт також назвав єдине зауваження, яке стосується правових підстав, “кумедним”:

“Йдеться про репліку заступника голови комітету Мамки. Вона свідчить про те, що депутати не лише не читають законопроєктів, але й не знають законодавства. Те, що він каже, вже передбачено в ч. 4 статті 67 ККУ і не пропонується в жодному з проєктів закону”. 

Депутатка Лада Булах, ініціаторка цього ж законопроєкту, у своєму фейсбуку написала, що “на засіданні та в кулуарах вислухала заперечення одне абсурдніше іншого”:

“Це бісить, коли компетентна з вигляду людина на повному серйозі твердить, нібито в Україні немає таких злочинів, нібито всі громадяни є рівними перед законом, а тому не треба нікого вирізняти. Я і сама Конституцію цитувати можу. Але Конституцією від ножа, підпалу, стрілянини, зґвалтувань, вигнання з дому і безлічі інших злочинів не захистишся. Захист дають самооборона, поліція, Кримінальний кодекс та справедливий суд”. 

Вона зазначила, що домовилася продовжити роботу спільно з Олександром Бакумовим, щоб “урешті-решт інтегрувати в КК обтяження злочинів через те, що їх скоїли не просто хулігани без ідеї та віри, а свідомі злочинці, вмотивовані отруйною нетерпимістю до інших українців”.  

Читайте також: “Хто і як намагається відстояти право на насильство щодо ЛГБТ”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter