Комітет рекомендує парламенту ухвалити законопроєкт Зеленського про референдум

Дата: 18 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Парламенту рекомендують підтримати в другому читанні законопроєкт №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Відповідне рішення ухвалила більшість членів Комітету з питань організації державної влади під час засідання. 

Президент Володимир Зеленський вніс законопроєкт на розгляд Ради ще в червні. Як невідкладний він пройшов профільний комітет усього за тиждень, а згодом 252 нардепи підтримали його в першому читанні.

У документі прописано види всеукраїнського референдуму і визначено питання, які на нього виносити не можуть. Це, зокрема, питання податків, бюджету та амністії. Крім того, законопроєкт пропонує запровадити електронні процедури організації та проведення референдуму, а також голосування. Питання, яке зможуть виносити на референдум президент, Верховна Рада або за ініціативою не менш як 3 мільйонів громадян, має бути:

  • чітким та зрозумілим;
  • формулювання не має допускати різних тлумачень;
  • відповідь на питання має бути “так” або “ні”.

Проводити референдум не можна під час введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану.

У липні Венеційська комісія схарактеризувала законопроєкт Зеленського як демократичний, але пропонувала деякі уточнення. Експерти радили надати рівні можливості для прихильників і опонентів питань, що виносять на референдум, у комісіях із проведення референдуму різних рівнів, а також встановити чітку процедуру перевірки всіх підписів на підтримку оголошення референдуму з боку ЦВК.

Нагадаємо, що, згідно з опитуванням, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва минулого року, українці не орієнтуються в питаннях референдуму і пов’язаних з ним ризиків. Так, 69,8% респондентів ініціювали б референдум про встановлення смертної кари для педофілів. Однак Конституція, наприклад, забороняє виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії, а з приводу смертної кари є навіть окреме рішення Конституційного Суду, яке є продовженням тексту Основного закону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter