Комітет ООН схвалив проєкт кримської резолюції, де вперше зафіксували поняття “агресія”

Дата: 15 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН і Розглядає соціальні, гуманітарні та культурні питання. схвалив проєкт резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна”.

Про це повідомляє Укрінформ.

Співавторами резолюції, окрім України, стали ще 40 держав. За проголосували 67, проти – 23, утрималися 82 учасники. Це вже четвертий документ ООН щодо порушення прав людини в окупованому Криму, але проєкт резолюції містить низку нових положень, зокрема для оцінювання ситуації в Криму вперше пропонується застосовувати термін “агресія” – відповідно до резолюції від 1974 року “Визначення агресії”. 

“Агресією є застосування збройних сил державою проти суверенітету, територіальної недоторканності чи політичної незалежності іншої держави. Водночас жодне набуття території чи особлива вигода, отримана внаслідок агресії, не є і не можуть бути визнані законними”, – йдеться у визначенні. 

Автори документа засуджують:

  • тортури з боку російської влади щодо політичних в’язнів, які застосовуються для отримання фальшивих зізнань;
  • факти насильства щодо жителів Криму;
  • індивідуальні чи масові насильницькі переміщення, а також депортація з окупованих територій на територію окупаційної держави чи до будь-якої іншої країни;
  • масове затримання правозахисників під приводом боротьби з тероризмом та інші форми репресій щодо них, зокрема стосовно активістів громадянської ініціативи “Кримська солідарність”;
  • усі спроби Росії легалізувати її намагання анексувати Крим, зокрема автоматичне нав’язування російського громадянства, проведення незаконних виборчих кампаній та зміну демографічної структури населення Криму.

Окрім старих вимог, автори резолюції закликали Росію утриматися від арешту чи кримінального переслідування кримчан за незлочинні дії чи думки, висловлені, зокрема, в коментарях чи повідомленнях у соціальних мережах до окупації, та звільнити всіх жителів Криму, які були заарештовані або ув’язнені за такі дії. 

Додатково РФ закликали співпрацювати зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, яка повинна мати безпечний і безперешкодний доступ до всієї території України, включно з Автономною Республікою Крим та містом Севастополем.

Документ, як зазначають журналісти, передбачає, що генеральний секретар ООН підготує на наступну, 75-ту сесію Генасамблеї ООН доповідь щодо її виконання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter