Комісія з журналістської етики оприлюднила нові пояснювальні відео про медійні стандарти

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оприлюднила три нових ролики в продовження серії пояснювальних відео про журналістські стандарти з роз’ясненнями, чому дотримання етики є запорукою хорошого матеріалу.

Про це повідомили на сайті КЖЕ.

Дмитро Хоркін. Джерело: cje.org.ua

Перше відео присвячене питанню “Як журналісти можуть допомогти покарати Росію за воєнні злочини в Україні”. У ньому йдеться про збір свідчень журналістами, публікацію матеріалів та співпрацю з правозахисною ініціативою “Трибунал для Путіна”.

Друге відео дає відповідь на питання “Як медіа відповідально виправляти свої помилки”. Повідомлення медіа впливають на життя людей і суспільства, можуть спричинити паніку, травмувати, налякати, зруйнувати чиюсь репутацію або спонукати когось ухвалити хибне рішення. Тому медіа повинні, по-перше, ретельно перевіряти будь-яку інформацію, перш ніж її поширити. А по-друге, якщо припустилися помилки, визнати й виправити її відкрито.

Й третє відео присвячене згадці Кодексу етики українського журналіста в новому Законі України “Про медіа”.

Відео будуть корисними журналістам, студентам і викладачам факультетів медійних спеціальностей, а також споживачам інформації – читачам, слухачам, глядачам.

КЖЕ випустила першу серію відео про Кодекс етики українського журналіста простою мовою 2021 року: ролик “Дати слово всім: що таке баланс в журналістиці”, відео “Коментарі – це не факти”, відеоролик “Про дітей – завжди обережно”.

На початку 2023-го вийшли ще три роз’яснювальних відео:

  • У першому відео розповідається про “Специфіку інтерв’ю з російськими військовополоненими”.
  • У другому пояснюється “Чи місце нецензурній лайці і бурхливим емоціям у журналістських матеріалах?”.
  • Третє відео відповідає на запитання “Чи можна дотриматись усіх журналістських стандартів у час війни?”.

Розібратися в етичних дилемах допомагає медіаменеджер і радіожурналіст, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України та член КЖЕ Дмитро Хоркін.

Відео підготовлено за фінансової підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Думки та оцінні судження, висловлені в цих матеріалах, можуть не збігатися з позицією уряду США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter