Комісія адвокатури розгляне справу “голови” окупаційної “Адвокатської палати Севастополя”, яка сприяла політиці колонізації Криму

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області (КДКА) 25 жовтня розгляне дисциплінарне провадження щодо Марчук Юлії Іванівни, яка очолила окупаційну “Адвокатську палату м. Севастополя”.

Про це йдеться у рішенні КДАКА Київської області №136/2023, копію якого комісія надіслала заявнику, голові правління Центру прав людини ZMINA Тетяні Печончик

Юлія Марчук

У своєму зверненні до Національної асоціації адвокатів України (НААУ) правозахисниця вказала на політично вмотивовані кримінальні переслідування громадян України, які, зокрема, чинять спротив окупації чи здійснюють діяльність на захист прав людини, на підтримку територіальної цілісності України. Наразі, за даними українських правоохоронних організацій,  182 громадяни з тимчасово окупованого Криму позбавлені волі з політичних мотивів окупаційними адміністраціями.

Тетяна Печончик звернула увагу НААУ, що існують підстави вважати, що окремі адвокати, сприяють відповідним репресіям. Такі переслідування відбуваються через судові процеси в окупаційних судах, під час яких фіксуються численні порушення стандартів справедливого правосуддя, зокрема, порушується принцип рівності сторін, який є частиною справедливого судового розгляду.

Водночас, як йдеться у зверненні правозахисниці, окремі українські адвокати півострова долучилися, як стверджують правозахисники, до реалізації політики Росії щодо колонізації українського Криму та до створення й керівництва в умовах окупації органів адвокатського самоврядування “адвокатської палати республіки Крим” та такої ж у м. Севастополі.

Так, до прикладу, українська адвокатка Олена Канчи очолює це формування з березня 2017 року. У минулі роки серед українських адвокатів “президентами адвокатської палати республіки Крим” були Марина Павлова (померла 2017 року. – Ред.), Анатолій Жерновий та Юлія Марчук. Остання очолює так звану “Адвокатську палату м. Севастополя”. 

Олена Канчи, Юлія Марчук, Анатолій Жерновий

Як наголошує Тетяна Печончик, під керівництвом Юлії Марчук ухвалюються юридичні рішення про зарахування адвокатів-колонізаторів до складу цієї “палати”, що дозволяє їм безперешкодно здійснювати адвокатську діяльність на тимчасово окупованих територіях, переміщуючи туди  інших суб’єктів країни-агресора.

Крім того, за даними досліджень Української Гельсінської спілки з прав людини та Регіонального центру прав людини, за час тимчасової окупації Криму на територію півострова незаконно перемістилися щонайменше 102 російських адвокати із 42 суб’єктів РФ. Це 10% загальної кількості чинних адвокатів в українському Криму. 

Такі дії окупаційної держави щодо колонізації українського Криму громадянами РФ з-поміж адвокатів можуть бути кваліфіковані як порушення звичаїв війни за ст. 438 Кримінального кодексу України, та містять у собі ознаки вчинення відповідними адвокатами дисциплінарних проступків. Центр прав людини ZMINA у своєму зверненні попросив НААУ надати оцінку діяльності цих українських адвокатів.

Повідомляється, що КДКА проінформувала українську адвокатку про дисциплінарне провадження, надіслала їй матеріали, утім, Юлія Марчук так і не надала письмових пояснень.

28 серпня 2023 року член дисциплінарної палати КДКА Київської області Євген Степанов подав на розгляд дисциплінарної палати КДКА Київської області звернення про дисциплінарний проступок адвокатки, довідку та всі матеріали перевірки.

Проаналізувавши матеріали провадження, КДКА Київської області вважає, що у діях Юлії Марчук вбачаються ознаки вчинення дисциплінарного проступку, передбаченого пп. 2, 3, ст. 34 Закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, а саме, порушення присяги адвоката України та правил адвокатської етики, дотримання яких також охоплюються змістом присяги адвоката України.

Комісія вважає, що дії та поведінку Марчук необхідно перевірити у сукупності та взаємозв’язку з тим, щоб встановити або спростувати відповідні факти, а це може бути зроблено лише під час розгляду дисциплінарної справи.

Засідання КДКА відбудеться 25 жовтня об 11:00 за адресою: м. Київ, вулиця Кирилівська, 15 (1 поверх).

Нагадаємо, раніше ZMINA повідомляла, що Рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назима Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни. 

Минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Його підозрювали в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter