Колишня журналістка “Крим.Реалії” Олена Дуб зазнає спам-атаки

Дата: 12 Квітня 2021
A+ A- Підписатися
Колишня журналістка і керівниця відділу соцмереж “Крим.Реалії” Олена Дуб 12 квітня заявила про погрози й спробу зламу її облікових сторінок у соцмережах та інших сервісах.  
 
Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці. 
 
 
Дуб повідомила, що їй почали часто надходити смс-повідомлення з кодами для входу в облікові записи сервісів, зокрема Telegram, WhatsApp, Signal, Uber. Також вона отримувала дзвінки з невідомих номерів, смс із погрозами, образами від незнайомих людей.
 
Повідомлення містять, зокрема, такі меседжі: “какое вам дело до Крыма”, “какую страну просрали”, “Алена, зачем лезешь в российский Крым”. 
 
Дуб розповіла, що це не вперше, коли невідомі намагаються отримати доступ до її облікових сторінок. Утім, вона вперше зіткнулась із залякуваннями. Журналістка пов’язує атаку зловмисників зі своєю професійною діяльністю, зокрема роботою в тематиці Криму. Хоча, зазначила Дуб, вона вже майже пів року не працює ні на Радіо Свобода, ні в “Крим.Реалії”. 
 
Через атаки журналістка звернулася до Лабораторії цифрової безпеки. Остання опублікувала у своєму фейсбуку допис із низкою порад щодо того, як реагувати на подібні ситуації.   
 
“Цікаво, ця сама тактика використовується російськими ІПСО і Інформаційно-психологічні спецоперації. як проти кримських активістів, так і щодо розслідувачів та антикорупційників, дані яких Дубінський і Олександр Дубінський – народний депутат IX скликання. злив у телеграмі”, – зазначив експерт із цифрової безпеки Антон Кушнір.
 
На переконання фахівців Лабораторії цифрової безпеки, в такий спосіб зловмисники хочуть спричинити паніку та унеможливити роботу.
 
“Це можна порівняти з denial-of-service-атакою на вебсайт: сайт отримує більше запитів, ніж він може опрацювати, й перестає працювати. От тільки у випадку з людьми це супроводжується ще й страхом через нерозуміння того, що відбувається”, – йдеться у повідомленні експертів з цифрової безпеки.
 
Вони нагадують, що потік смс-повідомлень з кодами аутентифікації не свідчить про злам облікових сторінок. Зловмисники просто вводять ваш номер телефону в мобільному застосунку чи на сайті, а сервіс надсилає вам код для входу, та повторюють цей процес раз за разом для багатьох сервісів ‒ у результаті ви отримуєте потік смс із кодами.
 
“Якщо ви стали жертвою такої атаки, передусім не панікуйте. Гарною тактикою буде просто перечекати, у зловмисників скоро закінчиться запал, а точніше оплачувана тривалість атаки. Можна на певний час вимкнути сповіщення в месенджерах та смс, а для дзвінків увімкнути функцію silent call, яка блокує всі дзвінки з невідомих номерів. Це вбереже час і нерви від спаму, втім може зробити незручною робочу комунікацію та взаємодію із сервісами доставки або таксі”, – радять у Лабораторії.
 
Організація також нагадала про інструкції для перевірки та налаштування двофакторної аутентифікації або на наявність відкритих сесій. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter