Ексдиректора контррозвідки Північної Македонії засудили за прослуховування тисяч громадян

Дата: 28 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Сашу Міялкова, колишнього директора Управління безпеки та контррозвідки Північної Македонії, засуджено до 12 років в’язниці за незаконне прослуховування тисяч громадян у так званій справі “Мішень Фортеця”.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на “Балканський оглядач”.

Фото: “Балканський оглядач”

Крім цього у даній справі засуджено ексміністерку внутрішніх справ Гордану Янкулоську, вона отримала 4 роки позбавлення волі. Колишньому високопосадовцю з МВС Надицю Ніколічу суд визначив термін покарання 3 роки за ґратами, а екскерівникові офісу Міялкова Тоні Якимовські —  6 років. Колишні високопосадовці Управління безпеки та контррозвідки Горан Груєвський та Нікола Бошковський отримали 15 років в’язниці заочно — вони втекли і зараз перебувають у Греції.

Ще четверо людей були засуджені до умовних термінів покарання.

Згідно з даними прокуратури, у період з 2008 по 2015 рік правоохоронці відстежували понад 4000 телефонних номерів без рішення суду.  Незаконно велося стеження за понад 20 000 громадян.

За справою “Мішень Фортеця” було пред’явлено звинувачення ще кільком посадовцям силових структур Північної Македонії. Вони звинувачуються у злочинній змові та зловживанні службовим становищем, підробці офіційних документів для масового незаконного підслуховування громадян, а також у знищенні звукозаписувальної техніки, яка завдала шкоди бюджету.

Саша Міялков керував спецслужбою з 2006 по 2015 рік.

За кілька днів до суду він зник, але через добу сам прийшов у прокуратуру та повідомив, що мав проблеми зі здоров’ям і перебував у самоізоляції. Після винесення вироку домашній арешт Мілякову було замінено на перебування за ґратами через можливість втечі.

Засуджені у справі “Мішень Фортеця” мають право оскаржити дане рішення і звернутися до апеляційного суду, оскільки вирок винесено тільки першою інстанцією.

Фото обкладинки: “Балканський оглядач”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter