Колишній полонений український капелан отримає “Нагороду Памʼяті народів” у Чехії

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Український капелан Василь Вирозуб, якого утримували в російському полоні, стане лауреатом премії “Нагорода Памʼяті народів” від чеської громадської організації Post Bellum.

Про це в організації повідомили “Громадському”. 

Фото: АрміяInform

Вирозуб протягом 13 років був священником, пізніше служив у Свято-Троїцькому храмі Одеси. Брав участь у Революції гідності, а з початку війни у 2014 році вирушив на фронт як волонтер.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Вирозуб пішов до штабу територіальної оборони Одеси. У лютому 2022-го він став членом гуманітарної місії на судні “Сапфір” для евакуації 13 українських військових, яких вважали загиблими під час російського ракетного обстрілу на острові Зміїний. Судно тоді не дісталось на острів, а отець потрапив у полон, в якому провів 70 днів. 

Чоловіка утримували в окупованому Криму та Бєлгородській області РФ. Росіяни катували Вирозуба струмом та забивали цвяхи під нігті. 

Нагадаємо, що цьогоріч “Тюльпан прав людини” від посольства Нідерландів отримали правозахисниця Ольга Скрипник та Кримська правозахисна група. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter