Коли й чим вагітним варто вакцинуватися проти ковіду – рекомендації експертів МОЗ

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Рішення про вакцинацію проти коронавірусу вагітних жінок має ухвалюватися лише після консультації з лікарем та в разі, якщо користь від вакцинації перевищуватиме потенційні ризики від неї.

Такі рекомендації надає національна експертна група з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) і Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) є постійним незалежним дорадчим органом, що надає на запит Міністерства охорони здоров’я України рекомендації з питань формування та реалізації політики у сфері імунопрофілактики на підставі наукових досліджень, сучасних підходів і доказової медицини. НТГЕІ створено для надання МОЗ України незалежної оцінки в питаннях формування та реалізації політики у сфері імунопрофілактики й рекомендацій з удосконалення національної політики та стратегії імунопрофілактики для всіх категорій населення. при Міністерстві охорони здоров’я України.

Експерти пояснюють, що вагітні жінки не брали участі в клінічних дослідженнях вакцин проти COVID-19. Втім, за даними НТГЕІ, наявні антиковідні вакцини не містять живого мікроорганізму та під час досліджень на тваринах не виявлено негативного впливу на перебіг вагітності. Вивчення безпечності таких вакцин для вагітних триває.

Тож, за рекомендаціями експертів, якщо вагітна має високий ризик захворіти на COVID-19, наприклад жінка працює в ковідній лікарні та/або має супутні захворювання, вона може обговорити можливість вакцинації з лікарем.

Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною. В Україні поки використовується тільки одна така вакцина – Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 на векторній платформі (в Україні з таких вакцин поки зареєстрована лише AstraZeneca (Covishield, SKBio) до настання або під час вагітності, то лікар має розповісти їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення. На основі цього жінка сама вирішуватиме, чи отримувати другу дозу цієї ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів.

Робити рутинний тест на вагітність перед щепленням не треба.

Жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть щепитися вакцинами Comirnaty / Pfizer-BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio) без застережень.

Водночас інструкція вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech, яку теж використовують в Україні, забороняє щепити нею вагітних та жінок, які вигодовують грудним молоком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter