Колеги Гонгадзе випустили фільм та мультимедійний проєкт про його вбивство

Дата: 30 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Українські журналісти запустили мультимедійний проєкт “Справа Гонгадзе як дзеркало епохи”, присвячений спогадам про вбитого 20 років тому журналіста Георгія Гонгадзе та розслідуванню його справи. 

Про це повідомили на сайті проєкту.

В основі проєкту документальний фільм “Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди”, його аудіоверсія у форматі подкасту та серія детальних розповідей колег і друзів журналіста про українську журналістику та Україну часів Леоніда Кучми. 

“18 журналістів розповідають про те, як змінювалися відносини між медіа та владою, як управлялася країна наприкінці 1990-х та до середини 2000-х, як найбільший в історії скандал за участю першої особи – оприлюднення плівок з кабінету президента – змінив політичні реалії”, – описують автори.

Спогадами про Гонгадзе у фільмі діляться, зокрема, його дружина та головна редакторка української редакції “Голосу Америки” Мирослава Гонгадзе, співзасновниця видання “Українська правда” Олена Притула, колишній журналіст 1+1 Євген Глібовицький, друзі та колеги Гонгадзе Вахтанг КіпіаніКоба Аланія і Лаврентій Малазонія та інші.

Нагадаємо, що Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, а за декілька місяців у Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли обезголовлене тіло, в якому друзі й родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердила, що це тіло Гонгадзе.

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Умисне вбивство”, а через вісім років Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми. Через рік прокуратура поновила досудове розслідування за фактом організації умисного вбивства журналіста за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади й службових повноважень з боку людей, які посідали особливо відповідальне становище, що спричинило тяжкі наслідки.

Відомо, що за 29 років незалежності в Україні загинуло понад 70 журналістів. Значна частина з них була вбита. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter