Кольченку відмовилися замінити ув’язнення на виправні роботи

Дата: 15 Серпня 2019
A+ A- Підписатися
Суд у Челябінській області відмовив українському політв’язню Олександру Кольченку у переведенні на виправні роботи замість ув’язнення в колонії.
 
Про це повідомляє Громадське. 
 
Кольченко разом з мамою в колонії
 
Виїзне засідання, де розглядали клопотання захисту політв’язня, відбулося 31 липня в колонії. Кольченко повідомив суддям, що його мати досягла пенсійного віку, не працює і не має можливості утримувати сина, а тому потребує його допомоги. 
 
“З огляду на вік вона дуже потребує моєї моральної, фізичної та – що важливо – матеріальної допомоги. Я молодий і працездатний. Я хочу і можу і продовжувати подальше навчання, і працювати. Я не боюся фізичної праці. Замість того щоб жити за кошт платників податків, я міг би себе утримувати”, – сказав він під час засідання. 
 
Згадав Кольченко і про проблеми зі здоров’ям, які фіксували в нього медичні працівники російської колонії, а саме дефіцит маси тіла:
 
“Усунути цю патологію в умовах колонії за відсутності додаткового білкового харчування неможливо. Таким чином, ця проблема може перерости в хронічне захворювання і мати незворотні наслідки”.

Примусові роботи, на думку політв’язня, є одним з можливих кроків до адаптації в суспільстві. Також він заявив, що його подальше перебування в ув’язненні заважає йому продовжувати навчання в Таврійському національному університеті.

Суд мотивував свою відмову порушенням режиму в колонії з боку Кольченка та стягненням на його адресу.

Російський правозахисник Микола Щур уже встиг назвати відмову суду виключно політичним рішенням. Правозахисники подали апеляцію до Челябінського обласного суду, яку мають розглянути протягом місяця. Проте, як зазначають вони, перспектив цього розгляду небагато. У коментарі Громадському Микола Щур також зазначив, що “поки немає можливості зачепитися за щось у формулюванні відмови суду, щоб звернутися до ЄСПЛ”.

Як відомо, у серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі. Антифашиста звинувачують у тероризмі. За версією російського слідства, навесні 2014 року Олег Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов’язану з “Правим сектором”. Кольченка звинувачують в участі в “терористичному співтоваристві”. Обидва політв’язні своєї провини не визнали.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав Олега Сенцова та Олександра Кольченка політв’язнями.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter