Київський патріархат може втратити храми в Криму

Дата: 27 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

800×600

Normal
0

21

false
false
false

UK
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Звичайна таблиця”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,serif;}

Правозахисники зазначають, що релігійним громадам у Криму стало складно проходити перереєстрацію, отримувати фінансування та розповсюджувати свої матеріали.

Кримська польова місія з прав людини (КПМ) провела моніторинг процесу перереєстрації кримських релігійних громад, яку влада зобов’язала провести до 1 березня 2015 року.

До встановлення юрисдикції Росії на півострові було більше 2000 церковних громад, з них понад 1400 було офіційно зареєстровано. За даними КПМ, на 12 лютого 2015 року лише близько 100 парафій подали документи на перереєстрацію, а пройшли її тільки 11.

800×600

Релігійні громади Криму можуть зареєструватися або шляхом вливання у вже існуючу російську структуру, або зареєструвавши окремий осередок чи цілу конфесію. Перший шлях – більш простий, бо спрощує узгодження документів, зокрема статуту.

Наприклад, громада ортодоксальних іудеїв Ялти, яка була самостійною організацією, змушена була вступити в Федерацію єврейських громад Росії. Однак не всі можуть або бажають реєструватися таким чином“, – зазначають правозахисники.

Другий варіант вимагає більшої кількості погоджень: необхідно описати суть віровчення, пояснити ставлення віровчення до інституту сім’ї, до одностатевих шлюбів, розлучень. Кримська польова місія відзначає, що реєструючі органи цікавляться ставленням до держави, що не має прямого стосунку до релігії. Подані на реєстрацію документи спочатку вивчають у Криму, потім перевіряють у російському Мін’юсті.

Якщо кримські осередки Української Православної церкви Київського патріархату не перереєструються, то їх діяльність у Криму вважатиметься незаконною, а храми можуть передати Московському патріархату.

Вже відняли церкви в с. Осовини, с. Перевальне, в Красноперекопську і храм при Нахімовському училищі в Севастополі. Вартість оренди Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги УПЦ КП в Сімферополі підняли з 1 до 600 000 грн/рік“, – зазначається у повідомленні КПМ.

У католицьких церков крім перереєстрації існує проблема з тим, що частина священиків є громадянами Польщі та України і не можуть знаходитися в Криму більше трьох місяців.

Через невизначеність з перереєстрацією релігійні громади не можуть сплачувати комунальні послуги та ризикують втратити приміщення, також їм складно отримувати фінансування та розповсюджувати свої матеріали. Правозахисники вважають, що треба перенести терміни перереєстрації, щоб релігійні громади могли повноцінно функціонувати. Адже скорочення їх кількості негативно позначається на ситуації зі свободою віросповідання на півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter