Київ через борги зупинив подачу води на окуповану Луганщину

Дата: 02 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Попаснянський районний водоканал 1 грудня перестав постачати воду для 1,2 млн жителів, що перебувають на тимчасово окупованій території Луганської області.

Про це повідомляє Луганська облдержадміністрація.

Причиною зупинки роботи водоканалу є знеструмлення його об’єктів.

“Більше ніж 90% видобутої води підприємство постачає на тимчасово окуповану територію, але оплату за це не отримує. Внаслідок чого КП “Попаснянський районний водоканал” не має можливості розраховуватися за енергоносії, сплачувати заробітну плату, закуповувати витратні матеріали”, – сказано у повідомленні.

Вказується, що сума витрат за поставлену на тимчасово окуповану територію України воду за рік складає 230 млн грн.

“На сьогодні заборгованість КП “Попаснянський районний водоканал” перед ТОВ “Луганське енергетичне об’єднання” за спожиту електричну енергію складає близько 124 млн грн”, – йдеться у повідомленні.

Через це “Луганське енергетичне об’єднання” 1 грудня знеструмило агрегати Петровської насосної станції 2-го підйому, “якими здійснювалася подача води на територію ОРЛО (у напрямку Луганська) близько 10 тис. м3 на добу”.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гуц заявив, що єдиний шлях поновлення водопостачання є сплата стороною бойовиків боргів за воду, яка “була надана на непідконтрольну українській владі територію в повному обсязі”.

Як відомо, КП “Попаснянський районний водоканал” є постачальником води для 80 тис. жителів області, які проживають на контрольованій українською владою території, та близько для 1,2 млн жителів Луганщини – на тимчасово окупованих територіях.

23 листопада Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб повідомляло, що більше 500 тисяч жителів окупованих територій Луганської області можуть залишитися без води через бездіяльність так званої “влади” ОРЛО.

Така ситуація склалася через систематичне ненадходження платежів за обсяги води, спожиті на непідконтрольній території протягом останніх років. В результаті, борг водопостачального підприємства КП “Попаснянський районний водоканал” за спожиту електроенергію перевищив 121 млн грн і загрожує банкрутством підприємства. 

Міністерство підкреслювало, що українська сторона вживала всіх можливих заходів для недопущення розвитку ситуації за таким сценарієм. Також як тимчасовий захід, була досягнута домовленість з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, який надав кошти, що дозволило не припиняти водопостачання протягом останніх двох місяців. Це також дало змогу розпочати опалювальний сезон.

“Натомість, представники ОРЛО, усупереч Мінським домовленостям, продовжують ігнорувати ініційовані українською стороною пропозиції щодо вирішення питання сплати за поставлену воду”, – ідеться в заяві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter