“Хасиди не обслуговуються”: магазин в Умані розмістив дискримінаційне оголошення

Дата: 11 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В Умані перед входом до одного з магазинів розмістили дискримінаційне оголошення з підписом: “Хасиди не обслуговуються”. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив Міхаель Ткач, керівник Об’єднаної єврейської громади України. 

Так, Ткач долучив до свого допису фотографії оголошення, які вранці зробив місцевий мешканець. 

“Ми звернулися до поліції, виїхав наряд та зафіксував правопорушення”, зазначив голова Об’єднаної єврейської громади. 

У коментарі ZMINA він також розповів, що, поки автор світлин фотографував оголошення, йому словесно погрожували невідомі люди. Вони також сфотографували його автомобіль.  

У пресслужбі Уманського відділу поліції повідомили, що за фактом інциденту відкрили кримінальне провадження за статтею 161 “Порушення рівноправності громадян за релігійними переконаннями”:  

“На місці події слідчо-оперативна група встановила, що дану табличку встановив господар кафе. Свій вчинок чоловік пояснив тим, що розмістив дану інформацію з метою нерозповсюдження вірусу Covid-19. Речові докази вилучено та направлено на відповідне експертне дослідження”.

В’ячеслав Ліхачов, керівник Групи моніторингу прав національних меншин, каже ZMINA, що спроба відмовити в обслуговуванні клієнтам на підставі їхньої релігійної належності – це акт прямої дискримінації. 

Утім, він зауважує, що слід усвідомлювати специфічний контекст, який уможливив появу такого оголошення. Ліхачов зазначає, що в цьому разі аналогії з класичним антисемітизмом і расизмом нацистського зразка столітньої давності, коли німецькі магазини вдавалися до подібних оголошень, недоречні: 

“Ситуацію цього року, звичайно, слід розглядати не так у контексті специфіки паломництва, як у контексті істерії навколо епідемії Covid-19. Спроби взагалі не допустити приїзду вірян до міста почалися ще тиждень тому. Тож ситуацію слід порівнювати із забутою вже ситуацією в Нових Санжарах”.    

За словами експерта, напередодні паломництва місцева влада (зокрема, мер, який публічно протестував проти приїзду хасидів), журналісти та користувачі соціальних мереж “доклали чимало зусиль для розпалювання нетерпимості до паломників під виглядом стурбованості ймовірним зараженням коронавірусом”:

“Як результат маємо не тільки подібні таблички та мову ворожнечі в соцмережах, але й насильство: нещодавно в магазині в Умані розбили ніс одному з хасидів”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter