Концерт на підтримку видимості геїв, лесбійок, транс-людей. Хотіли без політики, та не вдалося

Дата: 10 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

У Харкові до Всесвітнього дня камінг-ауту активісти й активістки ініціювали музичний перфоманс та постерну кампанію, яку підтримали відомі люди регіону. Та не обійшлося без нападків з боку правоорієнтованих людей.

11 жовтня у світі відзначається День камінг ауту — відкритого визнання людиною власної сексуальної орієнтації або ґендерної ідентичності, відмінної від звичної для більшості людей.

У цей день у Харкові на музичному перфомансі “Харків для всіх” (‪#‎харківдлявсіх‬) зіграють та заспівають виконавці, виконавиці й гурти з Харкова. А за кілька днів до того відомі люди регіону взяли участь у постерній кампанії на підтримку видимості ЛГБТ-спільноти (геї, лесбійки, бісексуальні і трансґендерні люди). Більшість учасників кампанії не належать до ЛГБТ.

Як розповіла Центру інформації про права людини співорганізаторка кампанії ЛГБТ-активістка Анна Шаригіна, ідея запустити таку ініціативу виникла після нападу на акцію проти гомофобії 17 травня цього року. Тоді ЛГБТ-спільнота отримала дуже потужну підтримку від не-ЛГБТ людей.

Вони були дуже схвильовані тим, що відбувається і тим, що ці люди (представники праворадикальних рухів — ред.) говорять, що вони мають право на простір, а інші не мають. Відбулася така собі своєрідна окупація – і патріотичного дискурсу, і власне міського простору. Люди були дуже стурбовані цим. Обов’язково треба було щось робити, аби сказати, що це неправильно”, – говорить Шаригіна.

Вона розповіла, що цей музичний перфоманс створюється багатьма людьми. Так, гурт Alcohol Ukulele буде виступати разом з ЛГБТ-хором.

Лідер цього гурту разом з дружиною менеджеркою PR-агенції Bagels&Letters Іванною Скиба-Якубовою взяли участь у постерній кампанії на підтримку видимості лесбійок, геїв, бісексуальних та транс-людей.

За словами Шаригіної, саме Іванна 17 травня намагалася говорити з правими про те, що не можна бити людей. А зараз вона дуже активно бере участь у багатьох заходах у Харкові.

Ми запрошували і закликали людей, які є публічними і лідерами думок, щоб вони висловилися і сказали “Так, Харків повинен бути для всіх”. І ось так вийшла постерна кампанія “Харків для всіх”, – розповідає Шаригіна.

Представляючи на брифінгу 9 жовтня ініціативу “Харків для всіх”, не обійшлось без провокацій. За словами Анни Шаригіної, із самого початку ця ініціатива мала бути максимально аполітичною, щоб люди на концерті відпочили й не мало бути жодних протистоянь. 

“Але на брифінгу представники правих рухів спробували влаштувати “свій брифінг”, закидаючи нам, що “ваші права людини руйнують українську культуру”, – відзначає активістка.

Активістка каже, що так часто відбувається довколо ЛГБТ-заходів у Харкові. Так, готуючи тренінги для ЛГБТ-мігрантів, безкоштовне приміщення для проведення заходів їм надав Центр єврейської культури. І тут не обійшлося без мови ворожнечі.

“Праві в своїх пабліках писали: “так це жиди, ну так зрозуміло…”, – розказала Шаригіна.

Анна Шаригіна вважає, що нападки на ЛГБТ-спільноту призвели до того, що люди стали більше помічати гомофобів. 

Мені подруга написала: “Я не знаю, чи зможу прийти на акцію, бо в нас і так дуже багато проблем, пов’язаних з гомофобією останнім часом”. А вона завжди була дуже аполітична. Одна з тих, хто говорив, що немає ніяких проблем. Типу: “навіщо ви тут нагнітаєте”, – підсумовує Шаригіна.

Активістка також розповіла, що довелось змінити місце концерту.

Спочатку ми планували провести перфоманс біля оперного театру, але поліція нам сказала, що там запланований інший концерт. І вони побоюються, що буде скупчення правоорієнтованих людей. Поліція порадила нам змінити місце, щоб не було провокацій”, – повідомила Шаригіна.

Тепер перформанс відбудеться біля Історичного музею. Початок концерту о 18:30.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter