Керівниця проєктів ZMINA Людмила Янкіна та адвокат Юрій Білоус стали лауреатами Національної правозахисної премії

Дата: 10 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Керівниця проєктів ZMINA Людмила Янкіна та адвокат Юрій Білоус стали лауреатами Національної правозахисної премії. 

Вручення нагороди відбулось 10 грудня, у День прав людини, під час Національної правозахисної НЕконференції.

На фото: адвокат Юрій Білоус та правозахисниця Людмила Янкіна

Бути правозахисницею – це не робота, це служіння. Служіння верховенству права, цінностям людського життя, свободи та гідності. Це служіння тим, хто не може постояти за себе. І я вдячна за довіру тим людям, яким допомагала. Їхня довіра дає сили та наснагу продовжувати боротьбу. Але, разом з тим, я хочу присвятити цю премію тим правозахисникам, які вимушено взяли зброю та пішли захищати країну, захищати життя усіх нас та свободу, відклавши все, чим жили до того”, – зазначила під час церемонії вручення Людмила Янкіна.

Правозахисниця присвятила премію своїм колегам та друзям правозахисникам, які зараз на фронті: Ярославу Малику, Олексію Біді, Костянтину Рєуцькому, Євгенії Закревській, Марині Ліліченко. А також правозахиснику Максиму Буткевичу, який нині перебуває у полоні, та активісту Роману Ратушному, одному з найсвітліших борців за справедливість, який “тепер тримає небо”.

Людмила Янкіна – українська правозахисниця. У 2015 році долучилася до правозахисного руху та увійшла до команди Центру прав людини ZMINA. Вона працювала керівницею проєкту з реформи системи реєстрації місця проживання в Україні. У 2017 році започаткувала міждисциплінарну робочу групу при Міністерстві внутрішніх справ України діяльність якої було спрямовано на реформу “прописки” та напрацювання відповідної законодавчої ініціативи. Також Людмила брала активну участь у реформі виборчого права завдяки якій на останніх виборах президента та місцевих виборах громадяни України отримали можливість реалізувати право голосу за місцем фактичного проживання.

Разом з тим Людмила Янкіна активно захищає права активістів, представників ЛГБТІК-спільноти, жінок, національних меншин та корінних народів, біженців з країн тоталітарних режимів (Білорусь, Казахстан, Афганістан тощо).

З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну стала гуманітарною волонтеркою та патронажною медсестрою для найбільш вразливих категорій населення. Забезпечувала медикаментами, їжею та медичними засобами людей з інвалідністю, онкохворих, людей похилого віку Києва та Київської області. Після звільнення Київської області стала першою жінкою – цивільною волонтеркою, яка заїхала у звільнені міста та села з гуманітарною місією та здійснювала свою діяльність ще до початку розмінувань.

Після повномасштабного вторгнення адвокат Юрій Білоус припинив комерційну практику та зосередився на документуванні та захисті жертв воєнних злочинів. За ці місяці він провів інтерв’ю з 51 людиною із Київської, Чернігівської, Сумської, Донецької та інших областей. Тільки візуальний архів адвоката містить 149 гігабайтів інформації. Серед задокументованих воєнних злочинів – зґвалтування, умисні вбивства, тортури, використання населення як живого щита, умисне ураження цивільних об’єктів тощо.

Матеріали Юрія використовує офіс Генерального прокурора та Міжнародний кримінальний суд.  Важливо, що всю роботу по захисту прав постраждалих та поїздки по країні він здійснює pro bono. До всього він організовує допомогу для постраждалих. Наприклад, збирає кошти на відновлення будинку та відновлення авто для викраденого Миколи Савчука із Андріївки. До цього Юрій був відомий своєю pro bono роботою для захисту українських політв’язнів. Так, він домігся звільнення українського водія рейсового автобуса Олега Чабана, якого у 2018 році арештувати в Росії через сфабриковану справу у перевезенні зброї.

Національна правозахисна премія – це всеукраїнська недержавна нагорода, яка присуджується платформою “Правозахисний порядок денний” за особистий внесок у захист прав людини в Україні.

Лауреатами премії попередніх років була Людмила Гусейнова – цивільна полонена з окупованого Новоазовська, громадська уповноважена з прав дитини в окремих районах Донецької області (ОРДО) (2021 р.), Роман Мартиновський – кримський адвокат, експерт Регіонального центру прав людини (РЦПЛ) (2020 р.) та Юлія Сачук — голова громадської організації “Fight for Right / Боротьба за права”, Дар’я Свиридова – правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) (2018  р.), Олена Розвадовська – правозахисниця, яка працює з дітьми в зоні конфлікту на Донбасі та Марія Томак – журналістка і співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини (2017р.), Геннадій Щербак – луганський правозахисник (2016 р.).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter