“Казали, що знімуть живцем шкіру”: колишній депутат Балаклійської райради на Харківщині зазнав численних тортур у російському полоні

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Підприємець, колишній депутат Балаклійської районної ради Анатолій Тутов потрапив у російський полон в серпні. Через постійні побиття отримав перелом ребер та численні забої внутрішніх органів. У полоні його жорстоко катували, погрожували та вимагали гроші.

Історію перебування Анатолія Тутова у полоні опублікувало місцеве балаклійське видання “Дані-Інфо”.

Анатолій Тутов. Фото: dani-info.com

Анатолій Тутов є колишнім депутатом Балаклійської районної ради від партії УКРОП. У минулому член партії “Свобода”. Під час окупації частини Харківщини він разом з дружиною залишився в Балаклії, тому що родичам був потрібний медичний догляд. 

Перші місяці окупації Анатолія не чіпали. В серпні за ним приїхали додому військові так званих “ЛДНР”. Влаштували обшук у квартирі та забрали з собою.

Анатолій Тутов розповів, що в перші два дні перебування у полоні його дуже сильно били: ногами, руками та палицями. Через це тіло перетворилося в суцільний синець.

Перші два допити майже нічого не питали, а тільки били та погрожували. На третій допит з’явився військовий з кавказькими рисами обличчя, який чисто розмовляв російською мовою. Почав ставити питання про нацистів, про колишніх однопартійців, про його життя. Показав Анатолію фото, на якому він брав участь у панахиді за жертвами Майдану 2014 року.

У випадку, якщо Анатолій у відповідь на питання мовчав або казав, що не знає, починалося побиття та погрози. Прикладали ніж до горла та казали, що знімуть живцем шкіру, погрожували відрізати різні частини тіла. Імітували розстріл, коли стріляли з мисливської рушниці біля обличчя. 

У катівні був військовий, який постійно бив ногами усіх, хто був у камері Анатолія Тутова. При цьому він казав, що це його “любимая” камера. Через постійні побої Анатолій отримав перелом ребер та численні забої внутрішніх органів.

Катівня у Балаклії. Фото: dani-info.com

На одному з допитів Тутова побили до втрати свідомості через натільний хрестик, який побачив один із російських військових. Той почав погрожувати, що Анатолія переведуть до ісламу. У відповідь на відмову змінити віру полоненого почали бити.

Як згадує Анатолій, був час, коли він просив росіян перестати його мучити, а просто вбити.

“Одного разу вони заставили його стрибати й кричати: “Хто не скаче, той москаль”, співати голосно Гімн України та кричати інші гасла. Якщо він падав, підключали електричний струм за допомогою двох дротів та казали: “Відпустиш дроти – тобі кінець”. Цей жах продовжувався півтори години”, – наводить слова Анатолія місцеве видання. 

Згодом окупанти почали вимагати гроші, тому що “треба ділитися з хорошими людьми”.

За словами Анатолія, потік людей до катівні в Балаклії був великий – людей звозили не тільки з міста, а й сусідніх сіл.

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Також стало відомо, що у 2022 році внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter