Правозахисниця Олександра Матвійчук претендуватиме на членство в Комітеті ООН проти катувань

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Україна визначилася з кандидатурою на участь у конкурсі на членство в Комітеті ООН проти катувань – це голова Центру громадянських свобод, координаторка “Євромайдан SOS”, правозахисниця Олександра Матвійчук.

Про це повідомила заступниця міністра з питань європейської інтеграції в Міністерстві юстиції Валерія Коломієць на своїй сторінці у фейсбуку. 

Джерело: ccl.org.ua

Заступниця міністра привітала Матвійчук і побажала перемоги в міжнародному доборі.

“Упевнена, що ваші професіоналізм, розум, щирість та репутація допоможуть якнайкраще представити Україну як на етапі відбору, так і в подальшій роботі комітету”, – написала вона. 

Коломієць окремо відзначила, що Матвійчук – одна з двох жінок-претенденток серед усіх кандидатів. На п’ять “вакантних” позицій комітету претендує сім країн, зокрема США, Китай, Японія, Бурунді, Колумбія, РФ та Велика Британія.

Комітет ООН проти катувань створили відповідно до статті 17 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Він проводить моніторинг виконання конвенції державами-сторонами.

Україна претендуватиме на членство в комітеті вперше. Експерти обиратимуться на період 2022–2025 років на заміну тих, чий термін повноважень завершується 31 грудня 2021 року. Кандидат в експерти має відповідати певним критеріям, зокрема мати високі моральні якості та бути визнаним фахівцем у галузі прав людини.

Експерти обираються державами-сторонами, водночас увага приділяється справедливому географічному розподілу й доцільності участі кількох осіб, що мають юридичний досвід.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter