Кандидата від України на посаду голови ПАРЄ не підтримали, але трьох українок обрали до керівних органів асамблеї

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

23 січня, під час відкриття зимової сесії в Страсбурзі, відбулися вибори президента Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У результаті таємного голосування переміг чинний президент асамблеї нідерландський депутат від групи “Об’єднані європейські ліві” Тіні Кокс. За його кандидатуру з 223 депутатів, присутніх у залі, свої голоси віддали 175. За його суперника Олександра Мережка, члена української делегації від партії “Слуга народу”, який у ПАРЄ представляє групу консерваторів, проголосували 44 депутати. Водночас до керівних органів парламентської асамблеї обрали трьох українок.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Марія Мезенцева, Олена Хоменко та Євгенія Кравчук. Фото: Євгенія Кравчук

До початку повномасштабного російського вторгнення Кокс активно підтримував ідею тісного діалогу з Росією й у січні 2019 року став автором резолюції, яка підтвердила повноваження російської делегації, що дало їй змогу повернутися до ПАРЄ без виконання жодних додаткових умов.

Проте 25 лютого 2022 року Кокс жорстко засудив російську агресію проти України, підтримавши рішення про припинення участі Росії в Раді Європи.

Вибори президента ПАРЄ відбуваються щороку під час відкриття зимової сесії. Тіні Кокса вперше обрали на цю посаду торік – у січні 2022 року.

Це вже другі поспіль вибори президента ПАРЄ, на яких суперником Тіні Кокса був представник України. 

Примітно, що цьогоріч одразу три представниці України обійняли посади в Парламентській асамблеї Ради Європи, які дають критичний вплив на розроблення та ухвалення ключових рішень.

Глава української делегації Марія Мезенцева, що є також віцепрезиденткою групи Європейської народної партії, та торік була суперницею Тіні Кокса на виборах президента ПАРЄ, стала очільницею комітету з питань рівності та недискримінації.

Водночас Євгенія Кравчук стала головою комітету з питань культури, науки, освіти та медіа – її делегувала на цю посаду група лібералів, ALDE.

Крім того, віцепрезиденткою ПАРЄ від України стала Олена Хоменко. Це посада, що призначається без виборів, ротаційно за квотами держав-членів Ради Європи.

Усі три представниці ВР входять до фракції “Слуга народу”.

Нагадаємо, що в жовтні 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України”, в якій Російську Федерацію названо терористичним режимом. За резолюцію проголосували 99 депутатів зі 100 присутніх у залі, один утримався.

ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою з терористичним режимом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter