Кадиров назвав “терористами” голову російського Комітету проти катувань та журналістку “Нової газети”

Дата: 24 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Чечні Рамзан Кадиров вважає керівника російського правозахисного об’єднання “Комітет проти катувань” Ігоря Каляпіна та журналістку “Нової газети” Олену Мілашину “терористами” або “пособниками терористів”.

Про це пише Meduza.

Рамзан Кадиров та Ігор Каляпін. Джерело: currenttime.tv

Кадиров сказав, що Каляпін з Мілашиною “заробляють на темі Чеченської Республіки та чеченців, розробляючи сценарії та нашіптуючи на вухо своїм персонажам тексти й поведінку”.

У власному телеграм-каналі він звернувся до влади Росії з вимогою затримати “цих пособників терористів”, зазначив, що “ми завжди знищували терористів та їхніх пособників, між якими немає жодної різниці”, і пообіцяв чинити так само й надалі.

Таку заяву очільник Чечні зробив після критичного повідомлення на його адресу через ситуацію із сім’єю юриста Комітету проти катувань Абубакара Янгулбаєва – судді Верховного суду Чечні у відставці Сайді Янгулбаєва та його дружини Зареми Мусаєвої. Останню чеченські силовики 20 січня 2022 року насильно відвезли до республіки на допит з Нижнього Новгорода. Жінку доправили до спецприймача МВС у Чечні. 

Кадиров заявив, що в Грозному Мусаєва напала на поліцейського. 

Після того як Абубакар Янгулбаєв розкритикував Кадирова через те, що сталося, очільник Чечні назвав сім’ю Янгулбаєвих “пособниками терористів” і зажадав їх затримати.

Сини Сайді Янгулбаєва, які проживають за кордоном, вважають, що їхню родину переслідують через те, що один із братів, Ібрагім Янгулбаєв, був адміністратором пабліків, у яких відкрито критикували владу Чечні.

22 січня Сайді Янгулбаєв покинув Росію разом з дочкою Алією через побоювання за своє життя.

Каляпін у коментарі журналістам сказав, що заява президента Чечні жодним чином не вплине на роботу комітету, бо Кадиров вважає терористами “всіх, хто хоч у чомусь із ним не згоден”.

Напади на голову Комітету проти катувань з боку голови Чечні почались у 2014 році, коли правозахисник написав заяву до генпрокуратури та слідчого комітету через заяву Кадирова, в якій той сказав, що вимагатиме виселяти з республіки родичів бойовиків та спалювати їхні будинки.

У квітні 2020 року Кадиров розкритикував статтю Мілашиної про ситуацію з коронавірусом у Чечні, закликав ФСБ та російського президента вплинути на видання й навіть пригрозив журналістці вбивством.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter