Кабмін схвалив законопроєкти про суд присяжних

Дата: 30 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Кабмін схвалив законопроєкти “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення участі громадян у здійсненні правосуддя” та “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо удосконалення порядку формування списку присяжних”, які мають забезпечити функціонування суду присяжних. 

Про це йдеться на сайті Мін’юсту. 

На суд присяжних планують покласти вирішення питань про винуватість чи невинуватість людини в кримінальних провадженнях, у яких за скоєння злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі. 

Рішення в цих справах ухвалюватимуться судом присяжних у складі одного судді та семи присяжних, а за клопотанням обвинуваченого – колегіально судом у складі трьох суддів. Рішення ухвалюватимуть простою більшістю голосів присяжних, а їхній вердикт буде обов’язковим для судді, що головує, і зобов’язуватиме його виносити відповідний вирок.

Водночас, як повідомили в Мін’юсті, вироки, ухвалені на підставі вердикту суду присяжних, підлягатимуть оскарженню в апеляційному порядку.

“Суд присяжних – важливий елемент справедливого судочинства. Світова практика показує, що ухвалене присяжними рішення зазвичай є більш виваженим, адже ухвалюється групою людей, які мають різний життєвий досвід та погляд на ситуацію. Крім того, на присяжних важче чинити тиск, адже вони не залежать від адміністративного ресурсу та вибірково потрапляють на розгляд конкретної справи, про що важко дізнатися заздалегідь. І, нарешті, рішення, прийняті присяжними, сприймаються як справедливі більшістю громадян”, – розповів заступник міністра юстиції Олександр Банчук.

Аби спростити порядок формування списку присяжних, у міністерстві передбачають вилучити місцеві ради з процедури його формування.

“Цей обов’язок буде покладено на територіальні управління Державної судової адміністрації України, яка при формуванні списку зможе  використовувати інформацію, що міститься в Державному реєстрі виборців”, – уточнив Банчук. 

Нагадаємо, що створення суду присяжних є одним із 13 кроків, що мають покращити ситуацію з правами людини в Україні. Відповідний документ із рекомендаціями для українського парламенту створила низка правозахисних організацій, об’єднаних у коаліцію “Правозахисний порядок денний” (ППД). Правозахисники пояснюють, що за повноцінного суду присяжних у судах зменшується рівень корупції, а самі правоохоронці починають працювати якісніше та ефективно збирати докази. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter