Кабмін схвалив Нацстратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів схвалив проєкт указу президента “Про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки”.

Про це повідомили на сайті уряду. 

Фото: з відкритих джерел

Стратегію підготували задля створення сприятливих умов розвитку в суспільстві громадських ініціатив та самоорганізації, формування та діяльності інститутів громадянського суспільства, налагодження партнерської взаємодії між ними та органами державної влади і місцевого самоврядування.

“На сьогодні для всіх очевидним є величезний запит суспільства на демократичні перетворення. Інститути громадянського суспільства не хочуть бути пасивними спостерігачами прийняття рішень органами влади, а хочуть активно співпрацювати з ними для вирішення суспільних проблем. З іншого боку і більшість органів виконавчої влади відчувають потребу об’єднання зусиль з громадським сектором, шукають партнерські організації”,розповідав у травні поточного року держсекретар Кабінету Міністрів Олександр Ярема.

Підготовлена стратегія зосереджується на наступних напрямках:

  • забезпечення ефективних процедур громадської участі у формуванні та реалізації держполітики на національному та регіональному рівнях;
  • вирішення питань місцевого значення;
  • створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку ІГС;
  • стимулювання участі інститутів громадянського суспільства в соціально-економічному розвитку країни;
  • створення сприятливих умов для міжсекторальної співпраці.

В уряду очікують, що документ допоможе підвищити рівень обізнаності громадян про можливість створення інститутів громадянського суспільства, їх участі у прийнятті рішень органами влади та органами місцевого самоврядування та спрощенні процедур реєстрації ІГС. Окрім цього, у Кабміні сподіваються, що результатами виконання стратегії також стане посилення інституційної та ресурсної спроможності інститутів громадянського суспільства та розширення механізмів їх фінансової підтримки, можливостей їх участі у соціально-економічному житті та провадження благодійної та волонтерської діяльності.

Наразі документ ще має підписати президент, а потім в уряді повинні створити дворічні плани заходів з реалізації стратегії, що передбачатимуть щоквартальні і щорічні звіти про їх виконання.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Громадянське суспільство і влада 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter