Кабмін призначив нового мовного омбудсмана

Дата: 08 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів призначив Тараса Креміня мовним омбудсманом. 

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан. 

?? Сьогодні шляхом рейтингового голосування на посаду Уповноваженого із захисту державної мови уряд призначив Кременя Тараса Дмитровича.Щиро вітаю та зичу наснаги у вашій роботі!#кадровіпризначення

Опубліковано Vasyl Mokan – public page Середа, 8 липня 2020 р.

Тарас Кремінь – політик, науковець, громадський діяч та син українського поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Креміня. За фахом Кремінь вчитель української та іноземної мови. У 2014 році його обрали головою Миколаївської обласної ради, де він також був членом Ради оборони області. 

На засіданні уряду 1 липня Кремінь розповідав, що на посаді голови облради зробив усе для того, щоб підняти рівень державної мови й підвищити рівень книговидання та книгорозповсюдження.

Із 2014 до 2019 року Кремінь був народним депутатом та очолював підкомітет з питань середньої і загальної освіти. Також він був автором закону про освіту та закону про забезпечення функціонування української мови як державної. 

У планах Креміня на посаді мовного омбудсмана, зокрема, створення державної програми сприяння опануванню державної мови та підготовка пропозицій щодо забезпечення ефективної реалізації держполітики у сфері мови. 

“Я думаю, що тільки консолідовано, толерантно, культурно, чесно, об’єктивно ми повинні захистити цю мову”, – каже мовний омбудсман

Нагадаємо, що посада мовного омбудсмана передбачена Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.  Уповноважений із захисту державної мови, або мовний омбудсман, має стежити за дотриманням норм закону та сприяти його реалізації. Водночас, на думку експерта Центру прав людини ZMINA Володимира Яворського, створення Уповноваженого із захисту державної мови, який веде свою діяльність незалежно від інших державних органів і посадових осіб та має такі великі повноваження, зокрема й щодо органів, які належать до судової та законодавчої гілок влади, суперечить Конституції.

Відомо, що першим мовним омбудсманом була Тетяна Монахова, однак вона звільнилась у квітні поточного року, адже виявилося, що за час роботи на посаді їй жодного разу не виплатили заробітної плати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter