Кабмін пропонує узаконити перелік видів робіт, дозволених в окупації

Дата: 09 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

На розгляд Комітету Верховної Ради чекає законопроєкт, яким пропонують визначити види діяльності, дозволені на тимчасово окупованих територіях України, щоб водночас не ставати пособником РФ.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Фото з відкритих джерел
На тимчасово окупованих територіях пропонується вважати законною таку діяльність, яка спрямована на забезпечення прав та свобод людини або на розв’язання гуманітарних проблем, зокрема надання медичних та соціальних послуг. Відповідно, дозволеним може бути виробництво лікарських засобів, оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами. 

До переліку дозволених робіт входитиме благодійна діяльність, надання гуманітарної допомоги, житлово-комунальних послуг та здійснення і доставлення виплат, пенсій та грошової допомоги. 

До цього ж переліку належить і діяльність у галузі трубопровідного транспорту, нафтогазової та вугільної галузі, інших видобувних галузях, на ринках електричної енергії та природного газу, у сфері енергетики, якщо водночас електрична енергія, ресурси та корисні копалини не транспортуються на територію РФ. 

Дозволятиметься й освітня діяльність, але в тому разі, якщо не здійснюється пропаганда проти України або участь у впровадженні стандартів освіти РФ. А також діяльність банків та діяльність у сферах електронних комунікацій і надання послуг поштового зв’язку.

Не вважатимуться пособництвом і заходи, спрямовані на виконання і відбування кримінальних покарань, а також дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок тощо.

Законопроєкт також пропонує дозволити поховання померлих, охорону територій та обʼєктів природно-заповідного фонду. 

Крім того, можна буде працювати у сфері перевезення вантажів та пасажирів, вести діяльність у сфері сільськогосподарського товаровиробництва та виробництва товарів, виконання робіт та надання послуг, зокрема, у сфері торгівлі та громадського харчування.

Нагадаємо, що, згідно зі змінами до Кримінального кодексу, додалася нова стаття, а саме 111-2 – “Пособництво державі-агресору”. Покаранням за пособництво може бути позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із забороною обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter