Кабмін планує подати на розгляд ВР проєкт закону, який криміналізує злочини ненависті стосовно ЛГБТ

Дата: 12 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

До грудня цього року Кабінет Міністрів України планує подати на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо боротьби з виявами дискримінації. Документ, зокрема, передбачатиме криміналізацію злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. 

Про це йдеться в Плані пріоритетних дій уряду на 2021 рік, опублікованому на сайті КМУ.  

Ілюстрація: Українська правда

Так, у документі одним з кроків є розроблення та подання на розгляд Кабмінові законопроєкту про боротьбу з виявами дискримінації. Відповідальними за це є Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція. КМУ водночас має подати документ на розгляд Верховної Ради.  

Проєкт закону має на меті “уніфікувати термінологію, пов’язану з використанням терміна “нетерпимість”, вилучити зі статті 161 Кримінального кодексу України частину, яка стосується кримінальної відповідальності за дискримінацію, та зробити її адміністративним правопорушенням. 

Крім того, йдеться про низку змін до статей Кримінального кодексу, які забезпечать врахування мотиву нетерпимості як обтяжливої обставини в злочинах ненависті, зокрема за ознаками сексуальної орієнтації та транссексуальності.  

У коментарі ZMINA експерт правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Андрій Кравчук говорить, що відповідний проєкт закону, який фахівець оцінює як “доволі прогресивний”, вже розробила Нацполіція. Однак його досі не подали на розгляд.  

“Це позитивно, що Кабмін наважився внести до плану такий пункт. Наразі це єдиний чинний документ, який передбачає такі зміни. До того ж якщо законопроєкт буде урядовий, а не депутатський, то він матиме вже інший рівень підтримки. Однак нічого не гарантує того, що цей крок Кабмін таки виконає”, – коментує Кравчук. 

Читайте також: “Хто і як намагається відстояти право на насильство щодо ЛГБТ”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter