Кабмін переведе на бюджет понад 80 тисяч студентів-контрактників, які постраждали внаслідок війни

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд прийняв постанову, завдяки якій студенти старших курсів університетів та професійно-технічних училищ, які постраждали внаслідок війни та зараз навчаються на контракті, зможуть перейти на бюджет.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Фото: Flickr

“Маємо ще одне вкрай важливе рішення у сфері освіти. Приймаємо постанову, завдяки якій студенти старших курсів університетів та профтехучилищ, що зараз навчаються на контракті, зможуть перейти на бюджет.

По-перше, це стосується дітей загиблих захисників і захисниць України, учасників бойових дій та їхніх дітей. По-друге, це також буде стосуватися внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з громад, що перебувають в окупації, або де ведуться активні бойові дії”, – розповів Шмигаль.

За його словами, всі студенти з цих категорій, які були зараховані на контракт до 2021 року включно, зможуть продовжувати навчання за кошти держави.

“Загалом ми говоримо про понад 80 тисяч людей. Цьогоріч держава виділить для відповідного проєкту 363 мільйони гривень. В умовах складної економічної ситуації для переселенців, а також для підтримки українців, які захищали та захищають Україну. Уряд вважає цей проєкт правильним і справедливим рішенням”, – додав прем’єр.

Для переведення на бюджет здобувачі освіти, які входять у затверджений постановою перелік, мають звернутися із заявою до керівника закладу освіти, в якому навчаються. Виш здійснить верифікацію поданих документів, що підтверджують право на переведення.

Також студенти отримуватимуть соціальну стипендію. Її розмір залежить від категорії стипендіатів і виду навчального закладу.

Нагадаємо, що влітку уряд виділив майже 87 мільйонів гривень для оплати заборгованості за другий семестр навчання студентів-контрактників, зареєстрованих на територіях бойових дій, а також тих, хто перебуває у тимчасовій окупації.

Через те, що гроші за навчання не надходили до закладів вищої освіти, неможливо було забезпечити своєчасну виплату зарплати науково-педагогічним та іншим працівникам, розраховуватися за комунальні послуги тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter