Юристи закликають терміново змінити закон про прокуратуру

Дата: 30 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Для того, щоб Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП), яка проводитиме конкурс прокурорів, була справді незалежною, необхідно змінити Закон “Про прокуратуру” .

Про це йдеться в колонці експерта Центру політико-правових реформ Олександра Банчука на “Українській правді”.

За його словами, 5 з 11 членів КДКП, яка запрацює з 15 квітня, повинні бути від прокуратури. Однак на момент прийняття цієї норми закону передбачалося, що всі місцеві прокурори пройдуть конкурсний відбір. Насправді цього не відбулося, і в КДКП можуть потрапити люди, які не є незалежними.

Банчук говорить, що до 15 квітня необхідно змінити Закон “Про прокуратуру”, включивши у прокурорську квоту громадян країн-членів ЄС, США та Канади.  Ця ідея відображена у законопроекті № 4281.

КДКП – це незалежна структура, яка проводить відбір на посади прокурорів, а також ухвалює рішення про звільнення з посад. Генпрокурор може звільнити прокурора лише через звернення у КДКП.

Відповідно до Закону “Про прокуратуру”, з 11 членів КДКП п’ятьох обирають на з’їзді прокурорів, одного – на з’їзді адвокатів, двох – на з’їзді юридичних вишів та ще трьох призначає Уповноважений ВРУ з прав людини за узгодженням парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter