“Його і сусідку приковували до батареї”: під час окупації Київщини росіяни викрали цивільного, якого майже рік утримують в РФ

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

На початку березня 2022 року, коли російські війська захопили Ворзель, українця Володимира Бережнова росіяни ув’язнили у власному будинку разом із сусідкою. Згодом чоловіка відпустили і він виїхав до Києва, але 19 березня Володимир вирушив з міста, щоб забрати родину з-під Гостомеля. Після цього зв’язок із ним перервався. А приблизно за пів року рідні дізналися, що Бережнова викрали росіяни і вивезли на територію РФ.

Про це виданню ZMINA розповіла донька полоненого українця Олександра Бережнова.

Володимир Бережнов. Фото: фейсбук-сторінка Олександри Бережнової

“Тато жив у Ворзелі, а я у Києві. 3 березня він вперше потрапив у полон, це було в його домі, він там опинився зі своєю сусідкою… Коли ми з ним зустрілись у Києві, я випадково подивилась на його руки і побачила, що руки були роздерті до м’яса. Він розповів, що його і сусідку приковували до батареї і вони там сиділи прив‘язані. Я так розумію, що деякі російські військові були  більш лояльні, бо йому дозволяли їсти. Він розповів, що біля його дому стояли танки. Ми з ним не спілкувалися цілий тиждень, бо телефон був розряджений. Пізніше тато сказав, що вдалося зарядити телефон від танка. У мене був шок”, – розповідає Олександра.

За її словами, 8 березня з Ворзеля почали виїжджати перші евакуаційні автобуси. Дівчина благала батька виїхати. Вона розповідає, що Володимиру це вдалося – 9 березня він встиг сісти в автобус “Життя”, який прямував до Києва.

10 березня Володимир зустрівся з донькою, а наступного дня посадив її на потяг до Польщі. Дівчина пригадує, що останнього разу спілкувалася з татом у вайбері 18 березня, після цього комунікація перервалася. Також Олександра розповіла, що дружину разом з молодшими дітьми Бережнов вивіз під Гостомель ще 24 лютого і планував їхати забрати їх звідти.

“19 березня я підняла паніку, бо тато не відповідав. І я зрозуміла, що сталося: він поїхав рятувати дружину і дітей під Гостомель. Коли ми зустрічалися у Києві, я чула їхню розмову. Вона просила його приїхати і їх забрати”, – пригадує Олександра.

Через декілька днів після зникнення чоловіка, родина Бережнова отримала фотографію-сканер з камер дороги під Бучею, де видно, як Володимир їде по трасі в бік Гостомеля. 19 березня о 9-й ранку його зафіксували камери.

“Потім почалося найжахливіше: ми не знали, де він, він не виходив на зв’язок, вже його дружина вийшла на зв’язок. Вона каже: він до нас не приїжджав, ми нічого не знаємо, у неї теж був шок”, – додає Олександра.

Володимира Бережнова донька почала шукати майже одразу після зникнення. Вона зверталася до Червоного Хреста, до Національного інформаційного бюро, до Координаційного штабу, до СБУ, писала волонтерам.

“В чатах телеграму, фейсбуку, де кидають фото, пишу ім‘я та прізвище і шукаю. Скрізь, де можна було, шукали, навіть не перерахую всього”, – розповідає Олександра.

Дівчина зазначає, що про місцеперебування свого тата дізналася, коли у серпні зателефонувала на гарячу лінію Національного інформаційного бюро з питань військовополонених. Там розповіли, що російська сторона підтверджує його як полоненого і зазначили, що Бережнов перебуває на території РФ. 

З російського полону чоловікові навіть вдалося написати листа і відправити до України. Відомо, що лист він писав своїй матері у квітні, але отримала вона його аж у вересні. За словами Олександри, це російська сторона так відправляє листи.

У листі, який отримала мати Володимира, лише кілька слів :” Живий, здоровий”.

Лист, який мати Володимира Бережнова отримала від сина з РФ. Фото: фейсбук-сторінка Олександри Бережнової

“Інформації, де він знаходиться, ми не маємо. Нібито в РФ, а де точно, ми не знаємо. Червоний Хрест знає місцеперебування, я їм телефонувала, питала, вони сказали, що не можуть надати інформації про стан здоров‘я і місце перебування… Якщо раніше мені телефонували і казали, що він є в списках на обмін, то зараз говорять, що таких списків немає”, – розповідає донька Володимира.

На початку лютого вона знайшла фотографії свого батька та ще кількох чоловіків, яких викрали військові РФ, у російському телеграм-каналі під назвою “Опознай хохла по чубу”.

У дописі йдеться про те, що люди на фото – коригувальники, диверсанти і підривники, які добровільно здалися “союзним войскам”, тобто окупантам.

Як зазначає Олександра, на останньому фото з російського телеграм-каналу видно, що у її батька зламаний ніс.

Дівчина розповідає, що разом з родичами інших цивільних, яких викрали росіяни, бере участь в акціях, щоб привернути увагу до проблеми визволення українських бранців. Але поки їхні дії не дали відчутних результатів. 

Раніше ZMINA повідомляла, що під час тимчасової російської окупації Київщини на початку цього року російські військові викрали двох цивільних чоловіків – Сергія Любича та Євгенія Гур’янова. У Росії їх тримають як військовополонених та вважають, що затримали на території РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter