Як у лікарнях використовують персональні дані українців

Дата: 04 Травня 2018
A+ A- Підписатися

Лікарі та уповноважені особи, які підписують декларації про вибір лікаря у медзакладах, не мають права вносити у систему персональні дані без відома і підпису пацієнта.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

2 квітня в Україні стартувала активна фаза медичної реформи. Кожен українець тепер може обрати собі лікаря та підписати з ним декларацію, яка буде свідчити про бажання лікуватися у конкретного педіатра, сімейного лікаря чи терапевта.

Проте нещодавно Уляна Супрун розказала, що знає про випадок, коли людина прийшла до медичного закладу, щоб підписати декларацію з лікарем і зрозуміла, що в електронній системі вже містяться її персональні дані та декларація, яку вона ніколи не підписувала.

“Як вони там опинилися – ми обов’язково з’ясуємо, та всі причетні понесуть відповідальність. Лікарі та уповноважені особи, які підписують декларації про вибір лікаря у медзакладах, не мають права вносити у систему персональні дані без відома і підпису пацієнта. Це шахрайство з метою заволодіння державними грошима”, – написала чиновниця.

За словами Супрун, відповідальність за такі дії винні понесуть у відповідності до Кримінального кодексу.

“Перед початком виплат працівники Національної служби здоров’я уважно вивчатимуть всі декларації, які надійшли від медзакладів. Якщо вони стикатимуться з подібними ситуаціями й від медзакладів не буде надано розумних пояснень – Служба передаватиме заяви до компетентних органів”, – підкреслила вона.

Також в.о. міністра зауважила, що кожен, хто стикнувся з такою проблемою, може звернутися зі скаргою до лікарні, де була підписана декларація, та написати заяву про її припинення у довільній формі або підписати нову декларацію з іншим лікарем, адже в цьому випадку попередній документ у системі автоматично анулюється.

Читайте також: 

Що робити, якщо лікар відмовляється підписувати декларацію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter