ЄС стурбований погіршенням свободи ЗМІ на окупованих територіях України

Дата: 25 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Європейський Союз стурбований погіршенням ситуації зі свободою засобів масової інформації в анексованому Росією Криму та на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Про це на прес-конференції “Безпека журналістів в Україні. Припинення безкарності” повідомив голова представництва ЄС в Україні Х’ю Мінгареллі, передають Українські новини.

“ЄС дуже стурбований погіршенням ситуації зі свободою ЗМІ в Криму, а також на непідконтрольних державі територіях. Ми закликаємо негайно звільнити всіх затриманих українських журналістів, зокрема осіб, затриманих у Російській Федерації”, – сказав Мінгареллі.

Він додав, що ЄС має намір спільно з українським суспільством і його інститутами захищати свободу ЗМІ, але влада, в свою чергу, повинна проводити ефективні та швидкі розслідування в тих випадках, коли журналісти піддаються нападам.

При цьому глава представництва ЄС підкреслив, що українська влада повинна серйозно розглянути питання про публікацію особистих даних журналістів на таких сайтах, як “Миротворець”, що порушує закони про захист персональних даних громадян України.

Нагадаємо, 10 травня більш ніж 4000 прізвищ журналістів, акредитованих в так званих ДНР/ЛНР, були розміщені в мережі скандальним сайтом “Миротворець”.

Журналісти “Громадське.tv”, “Українська правда”, “Громадське радіо”, “Радіо Свобода”, The New York Times, Gazeta Wyborcza та інших видань попросили правоохоронців розслідувати публікацію сайтом “Миротворець” списків журналістів, які отримали акредитацію.

Європейський Союз закликав українську владу прибрати опубліковані сайтом “Миротворець” особисті дані акредитованих журналістів.

16 травня сайт “Миротворець” оголосив про своє закриття. Однак уже 19 травня оголосив про відновлення роботи.

А вже через кілька днів на сайті були опубліковані персональні дані журналістів, офіційно акредитованих для роботи на території РФ. Серед них дані чотирьох українських журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter