Емір-Усеїн Куку почав голодування

Дата: 29 Червня 2018
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму політв’язень Емір-Усеїн Куку почав безтермінове голодування.

Про це на Facebook повідомили активісти “Кримської солідарності”.

Емір-Усеїн Куку

Голодування чоловік почав на свій день народження.

“Про це повідомила його дружина Мер’єм Куку. З її слів, він почав голодування у свій день народження, 26 червня 2018 року”, – написали активісти.

Правозахисник Емір-Усеін Куку очолював Кримську контактну групу з прав людини в Ялті. Із-поміж завдань організації – відстеження порушення прав людини, надання правової допомоги та поширення інформації про політично мотивовані випадки зникнень у Криму. Емір-Усеін Куку також входить до складу Кримської правозахисної групи.

До арешту в лютому 2016 року він активно займався документуванням порушень прав людини в Ялті та окрузі. Він надавав правову допомогу і підтримку етнічним мусульманам і кримським татарам, яких постійно дискримінують і переслідують з політичних мотивів. Куку допомагав їм відстояти право на свободу віросповідання, розшукував примусово виселених людей і підтримував сім’ї політв’язнів. 

Нагадаємо, що у лютому-квітні 2016 року в Ялті затримали Арсена Джеппарова, Рефата Алімова, Емір-Усеїна Куку, Мусліма Алієва, Інвера Бекірова і Вадима Сірука. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Російський військовий суд розглядав ялтинську “справу Хізб ут-Тахрір” на виїзних засіданнях у Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували до Ростова-на-Дону.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави-окупанта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter