Експертка ОБСЄ розповіла, як в Україні торгують органами

Дата: 01 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Українців вивозять переважно в Азербайджан для вилучення органів.

Про це Центру інформації про права людини повідомила керівниця програми ОБСЄ “Людська безпека” Тетяна Руденко.

Вона пояснила, що торгівля людьми з метою примусового вилучення органів відрізняється від трансплантації органу, яка є добровільною і документується.

“В Україні шукаються люди у скрутному становищі і з гарним здоров’ям. Їм кілька разів дають гроші у борг, збільшуючи боргову яму. А потім раптово кажуть: “Ти знаєш, мені треба терміново виплатити гроші. Вони необхідні от просто завтра”. Людина в розпачі. Після чого кажуть: “У мене є знайомий, який може купити у тебе нирку за 10 тисяч доларів. Ти мені винен дві тисячі доларів, а інші гроші – твої”, – розповідає Тетяна Руденко, зауважуючи, що нирки – це найбільш пересаджуваний орган в Україні.

За її словами, люди їдуть переважно в Азербайджан, де на території приватної клініки вилучається орган. Також є повідомлення про Ізраїль.

“Проблема в тому, що постраждалим не дають жодних документів. Вони повертаються в Україні і насправді претендують на інвалідність, але не можуть її оформити, бо це була злочинна оборудка. Люди лишаються з дуже суттєвими наслідками для здоров’я, які треба чимось “перекривати”. 10 тисяч доларів, які їм обіцяли, ніхто не сплачує”, – каже представниця ОБСЄ.

За експертними оцінками, нараховується від 100 до 160 тисяч українців, які постраждали від злочину торгівлі людей. Громадські організації говорять про десять тисяч постраждалих за роки незалежності. З 2013 року близько 200 громадян України отримали статус постраждалого від цього злочину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter