Дай п’ять! Майбутніх депутатів закликають ухвалити п’ять рішень для повернення Криму і Донбасу

Дата: 26 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Представники громадянського суспільства звернулися до майбутніх депутатів з пропозицією укласти угоду про співпрацю для деокупації, реінтеграції та зміцнення громадської довіри для повернення Криму і Донбасу. Активісти та експерти закликали майбутніх обранців ухвалити п’ять базових рішень, які дозволять створити і реалізувати системну внутрішню політику щодо тимчасово окупованих територій у новому парламенті. 

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті ініціативи “Дай п’ять!”

5 РІШЕНЬ

1. Утворити комітет Верховної Ради України з питань тимчасово окупованих територій

Парламентський комітет є базовим робочим органом, що опікується розробкою і попереднім розглядом проектів законів, підготовкою висновків і пропозицій до них. На сьогодні накопичилася критична маса питань, розв’язання яких потребують системної і комплексної уваги українського парламенту, тому виокремлення і створення спеціалізованого комітету Верховної Ради України дозволить сконцентрувати зусилля і максимізувати ефективність співпраці для успішної деокупації і реінтеграції.

2. Утворити робочу групу при депутатському комітеті Верховної Ради України для напрацювань механізмів перехідного правосуддя (transitional justice)

Перехідне правосуддя – міжнародна практика встановлення правил мирного життя, відшкодування збитків жертвам конфлікту, неупередженого судочинства і належного покарання злочинців. Готуючись до процесів деокупації, важливо вже зараз вивести обговорення механізму перехідного правосуддя з суто експертного кола на належний рівень уваги. Це дозволить не тільки розпочати реальну змістовну підготовку до повернення окупованих територій, а і дати сигнал українському суспільству, що відповідальності за скоєнні злочини не вдасться уникнути, проте підхід у цьому питанні має бути індивідуальним і заснованими на передовому міжнародному досвіді подолання наслідків збройного конфлікту. 

3. Передбачити у коаліційній угоді створення Міністерства реінтеграції і національної єдності і змінити архітектуру роботи з окупованими територіями

Реорганізація Міністерства інформаційної політики і Міністерства з питань тимчасово окупованих територій у Міністерство реінтеграції і національної єдності та призначення його очільника з числа представників громадянського суспільства, що вільно орієнтується в існуючому спектрі проблем. На сьогодні існує потреба у формуванні потужної команди зі зміненою методологією роботи, що опікувалася б питаннями цивільної взаємодії, реалізації комплексної внутрішньої політики. Доцільність реформування двох міністерств, що системно зазнають критики громадськості з моменту їх створення, зумовлені необхідністю зміни архітектуру роботи з проблемами тимчасово окупованих територій, а також потужної інформаційної кампанії для громадян в окупації. Приєднання до цієї нової структури Міністерства у справах ветеранів дозволить системно вирішувати проблеми, що спричинені окупацією. 

4. Змінити Закон України “Про військово-цивільні адміністрації” для їх трансформаціїІ у сервісні механізми військово-цивільного співпраці (civil-military cooperation)

Сьогодні більшість ВЦА створені за принципом політичної доцільності там, де влада бажала замінити або взяти під контроль місцеве самоврядування. Питання довіри до збройних сил в прифронтових територіях у процесі деокупації має бути налагоджено через співробітництво членів громад, а не зовнішнє управління, і посилено горизонтальними комунікаціями із самоврядними органами і населеннями, наповнюючи реінтеграцію, децентралізацію і самоврядність реальним змістом. 

5. Прийняти законопроект щодо виборчих прав вимушених переселенців

Першим фундаментальним рішенням щодо прав ВПО у новому парламенті може стати закон, що нарешті дасть можливість переселенцям повноцінно реалізувати право голосу на всіх виборах у приймаючих громадах. На сьогодні ВПО, які майже повністю інтегрувалися за новим місцем проживання, сплачують податки, користуються комунальними сервісами і не збираються повертатися в покинуті домівки, позбавлені права обирати голів та депутатів місцевих рад.

Підтримати звернення можна за посиланням

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter