Експерти закликають якнайшвидше створити суспільне мовлення

Дата: 19 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Інститут Медіа Права закликає якнайшвидше напрацювати механізм реформування державних телерадіокомпаній у Національну суспільну телерадіокомпанію України та створити Наглядову Раду.

Про це йдеться у заяві Інституту Медіа Права до річниці ухвалення Закону “Про суспільне телебачення і радіомовлення України”. 

Як відомо, 17 квітня 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України” №1227-VII, що створило передумови для впровадження в Україні справді об’єктивного, незалежного та орієнтованого на інтереси громадян мовника.

Однак суспільне мовлення не стартувало з початком 2015 року через законодавчі прогалини, фактичний стан самих державних телерадіоорганізацій, що підлягали перетворенню, брак політичної волі та відверті спроби саботажу.

Представники органів державної влади, громадянського суспільства, народні депутати та медіа-експерти спільно підготували законопроект №1357. Ухвалені Верховною Радою 19 березня 2015 року поправки до Закону України “Про суспільне телебачення та радіомовлення України” та інших законів створили практичний механізм перетворення державних ТРО у єдиного суспільного мовника та посилили гарантії незалежності НСТУ. Зазначені зміни були високо оцінені міжнародними експертами Ради Європи.

Інститут Медіа Права закликає Кабінет Міністрів України та Держкомтелерадіо забезпечити якнайшвидше напрацювання та ухвалення Дорожньої карти, що стане основою для ефективного реформування державних телерадіокомпаній у НСТУ.

Ми закликаємо Національну Раду України з питань телебачення та радіомовлення не зволікати з реєстрацією та виконанням Положення про проведення конференцій громадських організацій, адже окрім організаційних питань не менш важливим кроком є формування Наглядової Ради НСТУ, яка візьме на себе відповідальність за дотримання високих стандартів діяльності суспільного мовника. Проведення конференцій громадських організацій має всебічно сприяти обранню достойних членів Наглядової ради від громадськості“, – йдеться у заяві. 

Також у ІМП очікують, що депутатські фракції і групи Верховної Ради висунуть гідні кандидатури до Наглядової Ради протягом поточної сесії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter