Експерти розкритикували проект змін до Конституції в частині правосуддя

Дата: 28 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Експерти Реанімаційного Пакету Реформ знайшли низку недоліків у проекті змін до Конституції в частині правосуддя, який зареєстрував у Верховній Раді президент Петро Порошенко.

Експерти відзначають, що в цілому проект відповідає європейським стандартам, однак низка положень викликають занепокоєння.

Зокрема фахівці не погоджуються із запровадженням монополії адвокатури на представництво в судах.

Негативно оцінюють вони також відстрочення ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду на 3 роки і збереження виключно політичного способу призначення та звільнення Генерального прокурора.

Проект змін містить й інші недоліки, вважають фахівці РПР. Це відсутність чітких строків переходу до триланкової системи, реорганізації судів вищого рівня і оновлення суддівського корпусу (проведення конкурсів на посади суддів в нових судах і оцінювання суддів); чіткого визначення імунітету судді та непоширення його на адміністративні проступки; визначення прозорого порядку добору суддів Конституційного Суду, а також конкурсного добору кандидатів на посаду Генерального прокурора.

“Утім, більшість недоліків проекту змін до Конституції можливо подолати шляхом одночасного з остаточним схваленням конституційних змін ухвалення пакету імплементаційних законів”, – говорять фахівці.

Експерти закликають парламент  попередньо схвалити проект змін до Конституції щодо правосуддя відповідно до конституційної процедури. В іншому випадку ймовірність провести судову реформу у найближчі роки стає критично низькою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter